Čechů v NHL ubývá, za poslední dekádu klesl jejich počet zhruba na polovinu

O českých hokejistech je v začínajícím ročníku NHL stále slyšet. Ale když se podíváme pár let nazpět, už jich v nejlepší lize světa není tolik. Počet se za poslední dekádu snížil zhruba o polovinu. Nic to nemění na dominanci Kanaďanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český útočník David Krejčí patří ke stálicím v Bostonu Bruins

Český útočník David Krejčí patří ke stálicím v Bostonu Bruins | Zdroj: Reuters

„Pak bych tipoval asi Američany, pak bych dal Švédy, Rusáky a my s Finskem tak nastejno.“ Brankář Philadelphie Michal Neuvirth byl v odhadu pořadí národů podle počtu hráčů přesný.

Za roky strávené v zámoří si dokázal udělat dobrý přehled. Během kvanta zápasů v několika sezónách je ale těžké odhalit zásadní změnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čechů v NHL ubývá, za poslední dekádu klesl jejich počet zhruba na polovinu

„Za roky co jsem tady, je to víceméně stejné. Samozřejmě je všude nejvíc Kanaďanů, ale že by se to nějak hodně měnilo, to mi nepřijde.“ Ale ono se to změnilo.

V dobách týmů NHL plných Čechů, byl zhruba každý dvanáctý hráč ze země naganských vítězů. Teď jsou to asi čtyři procenta, každý pětadvacátý. Je to přesně deset let nazpět, kdy se mohlo mluvit o české mafii v New York Rangers a něco podobného pamatuje ještě Pittsburgh s tehdejším koučem Ivanem Hlinkou.

Na přelomu tisíciletí by poskládali Češi v NHL dva týmy, bylo jich přes čtyřicet. U českých kolonií byl v obou případech Jaromír Jágr, který do NHL naskočil přesně před pětadvaceti lety.

Jágr vletěl do sezony dvěma góly, Florida rozstřílela Philadelphii 7:1

Číst článek

„To není jako dřív, kdy přišli hráči do kempu a až potom začali trénovat. Jsou hráči, kteří si v létě skoro vůbec nedávají volno a pro ně dostat se do mužstva je něco jako udělat play-off. Málokdo si dovolí přijet do kempu nepřipravený,“ nabízí Jágr možný návod pro české mladíky, kteří chtějí prorazit v NHL.

Po boku už zkušeného Davida Krejčího se to daří jeho jmenovci Pastrňákovi a je to v devatenácti letech. Ale třeba pětka letošního draftu Pavel Zacha si musí na svůj debut ve slavné soutěži počkat. Je mu osmnáct, tedy stejně jako v roce 1990 výjimečnému a v Pittsburghu začínajícímu Jágrovi.

Český hokej se tak v aktuálně začínající sezoně NHL musí spolehnout více na kvalitu než kvantitu.

Vojtěch Bureš, František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme