Čechy čeká čtvrtfinále proti Finsku. Bude to vyhecované a tvrdé utkání, říká Ruutu

Čtvrtfinálovými zápasy pokračuje v Praze a Ostravě světový šampionát v hokeji. Dnešní program odstartuje duel Spojených států se Švýcarskem, dále vyzve Kanada Bělorusko a Švédové Rusko. Češi nastoupí v pražské O2 areně k utkání s Finskem ve 20.15. Svěřenci kouče Vladimíra Růžičky chtějí soupeři vrátit loňskou semifinálovou prohru z mistrovství světa v Bělorusku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství světa v hokeji: Česká republika - Německo. Radost českých hokejistů z prvního gólu.

Mistrovství světa v hokeji: Česká republika - Německo. Radost českých hokejistů z prvního gólu. | Foto: Český rozhlas

Asistent trenéra Jaroslav Špaček doufá, že český tým naváže na dobrý výkon ve třetí třetině posledního zápasu základní skupiny proti Švýcarsku.

„To je právě to, co jsme si chtěli vyzkoušet v zápasech eventuálně tady s těmi slabšími týmy. Měli bychom vycházet třeba z té třetí třetiny, protože tam jsme to začali hrát velmi dobře, začali jsme používat celé útočné pásmo, což se nám předtím v prvních dvou třetinách nedařilo,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

České hokejisty čeká na MS čtvrtfinálový zápas proti Finsku. Hostem ČRo byl trenér Václav Sýkora, který u finských týmů dlouho působil

„Finové hrají opravdu zodpovědně, nikam nevyráží a hrají z takového toho malého boxu, a pokud my je neroztáhneme nebo nedostaneme do pohybu, aby udělali nějakou chybu, tak to bude ohromně těžké,“ přiznává Špaček.

Českým hokejistům se v závěru základní skupiny nedařily přesilové hry tak jako v úvodu. Obránce Jakub Nakládal si ovšem nemyslí, že je nutné měnit styl hry v početních výhodách, spíš by měl český tým nalézt větší klid a pohodu.

„Budeme sbírat ty odražené puky, protože to byla ta výhoda v prvních zápasech, kdy soupeři sice ty střely blokovali, ale my jsme všechny odražené kotouče sbírali. A potom samozřejmě, jak je tam bránicí čtveřice delší dobu, tak jí docházejí síly a pak se tam otevírají okénka. Takže myslím, že nemá smysl vyloženě něco měnit. Spíš je to o tom, abychom se trochu hodili do pohody, protože jsme tam kolikrát bláznili. Já jsem také kolikrát vystřelil úplně zbytečně,“ přiznává.

Velmi důležitý bude první gól. Hokejový trenér Václav Sýkora, který na severu Evropy dlouho působil a spolupracoval také se současným trenérem Finska Kari Jalonenem, v rozhovoru pro ČRo říká, že obě mužstva budou vycházet především z obrany.

„Potom, když se podaří dát první gól, tomu druhému týmu se to rozhodně těžce obrací. Protože soupeř se na tu obranu soustředí, snaží se neudělat chyby a neotevírá hru, pokud nemusí. Takže pak je to velice těžké. Ale to platí jak pro český, tak i pro finský tým stejně,“ naznačuje.

Stát se může cokoli

Finové před čtvrtfinále hokejového mistrovství světa pasují do role favoritů Čechy. Útočník New Jersey Devils Tuomo Ruutu ale věří, že se tým Suomi na zápas v pražské O2 areně dobře připravil.

„Jasně, jsme připraveni. Bude to v našem hokejovém životě skvělá zkušenost, protože si zahrajeme před naprosto vyprodanou arénou proti domácímu týmu. Čekáme vyhecované a tvrdé utkání. Odpočinuli jsme si a těšíme se. Na šampionátech jde o tento jediný zápas. A jak se říká, stát se může cokoli.“

Čtvrtfinále Česko - Finsko uzavírá dnešní program šampionátu, jeho úvodní buly bude vhozena ve 20.15. Celé utkání bude vysílat v přímém přenosu ČRo Radiožurnál a stream ČRo Sport, který lze naladit digitálně nebo na webu zpravy.rozhlas.cz, případně v mobilní aplikaci iRadio. Jako první ale vyjedou v Ostravě na led v 15.15 hokejisté USA a Švýcarska, také tento zápas lze poslouchat na ČRo Sport.

Pavouk play off hokejového MS 2015 | Foto: ČTK

Jakub Kanta, Štěpán Pokorný, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme