Češi na Světovém poháru sice neuspěli, ale i tak ukončili jedno desetileté čekání

Světový pohár v ledním hokeji sice ještě není u konce, ale šance českého týmu na úspěch vyhasly již před týdnem. Češi si na turnaji připsali ve třech zápasech jednu výhru, když v závěrečném zápase ve skupině zdolali Spojené státy americké v poměru 4:3. I když už v tomto utkání o nic nešlo, může český výběr tento skalp těšit. Na podobnou výhru totiž čekal na velké akci více než deset let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První gól českého týmu. Bishop přes clonícího Hanzala nic neviděl

První gól českého týmu. Bishop přes clonícího Hanzala nic neviděl | Zdroj: Reuters

Názor, že v Severní Americe nejsou brány turnaje typu mistrovství světa v hokeji příliš vážně, je notoricky známý. Američanům na tradičním mistrovství světa vadí především to, že se nejedná o souboje těch nejlepších týmů – turnaj se totiž hraje po dobu play-off NHL, takže se ho nemůžou zúčastnit ti nejlepší.

Z toho důvodu se severoameričtí fanoušci upínají především k akcím jako je Světový pohár či olympijské hry, na které jsou od roku 1998 uvolňováni i hráči z NHL (ovšem i to se může do budoucna změnit).

Od zrodu samostatné republiky v roce 1993, se české výběry zúčastnily celkem devíti turnajů, které v Americe nesou přízvisko 'best on best' – tedy pro národní týmy, které mají k dispozici všechny své hráče.

Do devítky zmíněných šampionátů lze zařadit celkem pět olympiád, mistrovství světa v roce 2005, které těžilo z výuky v NHL, a tři Světové poháry.

Výběr Evropy slavil nadvakrát. Rozhodující gól semifinále zkoumal videorozhodčí

Číst článek

Během těchto klání sehráli čeští hokejisté celkem 28 duelů proti týmům z tzv. elitní šestky, do které se vedle Česka řadí i Kanada, USA, Finsko, Švédsko a Rusko.

Ve vybraných zápasech si Češi připsali deset vítězství, přičemž hned čtyři z nich vybojovali ve zlatém Naganu.

Před probíhajícím Světovým pohárem v Torontu se jejich poslední turnajová výhra nad týmem 'velké šestky' datovala do února 2006, kdy tehdejší svěřenci Aloise Hadamczika porazili v utkání o bronz Rusko 3:0.

Od té doby nejenže na setkání nejlepších týmů nezískali žádný cenný kov, ale dokonce se neradovali ani z výhry (zaznamenali pět porážek).

To se změnilo až o uplynulém víkendu, kdy v duelu proti USA v Toronto vybojovali vítězství 4:3 – i když je třeba připomenout, že řada talentovaných Američanů na Světovém poháru hájila barvy Výběru Severní Ameriky hráčů do 23 let.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme