Češi nestačili na Světovém poháru ani na výběr Evropy. Postup je nyní zoufale daleko

Druhé utkání mají za sebou čeští hokejisté na Světovém poháru. Proti výběru Evropy předvedli čeští hráči lepší výkon než v úvodu turnaje proti Kanadě. Přesto národní tým zápas nezvládl, podlehl evropským hráčům v prodloužení 2:3 a jeho šance na postup jsou již jen teoretické.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český brankář Petr Mrázek čelí slovenskému útočníkovi v dresu výběru Evropy Mariánu Hossovi

Český brankář Petr Mrázek čelí slovenskému útočníkovi v dresu výběru Evropy Mariánu Hossovi | Zdroj: ČTK

Dvě změny musel trenér Josef Jandač udělat v sestavě české reprezentace. Místo Michala Neuvirtha, který dostal od Kanady šestigólový příděl, se do brankoviště postavil gólman Detroitu Petr Mrázek. Radek Faksa, který nedohrál utkání proti Kanadě, se neobjevil ani na soupisce druhého zápasu. Lékaři údajně jeho start nedoporučili.

Jako by se bývalý trenér Sparty Jandač učil u Vladimíra Růžičky, který byl pověstný prohazování formací po nepovedených zápasech. Ani tentokrát nezůstal v české sestavě kámen na kameni.

Češi nastoupili v takovéto sestavě:

Do první velké šance se dostal po minutě zápasu Milan Michálek. Ten se ocitl prakticky tváří v tvář Jaroslavu Halákovi, ale v obrovské příležitosti minul. Poté se nechal zbytečně vyloučit Voráček a český tým se dostal do velkého tlaku. Mrázek ale dokázal nájezdům soupeře odolat.

Ani české přesilovky v první třetině nedokázal národní tým přetavit v branku. Nutno podotknout, že Češi byli daleko méně nebezpeční než jejich evropský soupeř.

„Bylo to takové těžkopádné, nemohli jsme se dostat z pásma. Rozehrávka nám trošku vázla a potom, když jsme byli v útočném pásmu, tak jsme se nemohli udržet na puku. Chtěli jsme dávat puky za obránce a hrát u nich v pásu, ale nehráli jsme moc dobře. A potom jsme se ještě nechali hrozně moc vylučovat. Je to zklamání, ale musíme si přiznat, že dva týmy, se kterými jsme hráli, byly lepší a my jsme nehráli hokej, na který máme,“ komentoval Zbyněk Michálek.

Druhou třetinu odstartoval zkrat Kempného, který vyhodil rukou puk z brankoviště Petra Mrázka, a následovalo trestné střílení. V něm ale Mrázek vychytal Anžeho Kopitara. V sedmé minutě pak trefil Marián Hossa tyčku.

Nápor evropského týmu gradoval kolem desáté minuty druhé třetiny, když se trefil slovenský obr Zdeno Chára. Češi ale po chvilce odpověděli zásluhou Jakuba Voráčka.

Poslední třetina

I třetí část zápasu začali naši hokejisté v oslabení. Navíc ještě Jordán dostal dvě minuty za zdržování a tak se čeští hokejisté dlouho bránili ve 3 proti 5. To se jim podařilo, ale Mrázek, který předvedl v oslabení několik fantastických zákroků, nezvládl lehký zákrok a tým Evropy šel do vedení.

V přesilové hře dokázal ještě vyrovnat Martin Hanzal, který dorazil za Halákova záda Sobotkovo nahození a poslal tak zápas do prodloužení. To se hrálo „klasickým“ NHL systémem 3 na 3. Na začátku prodloužení byli Češi aktivnější, ale v úvodu třetí minuty nastaveného času se do samostatného úniku dostal Leon Draisaitl a překonal Mrázka střelou zápěstím.

„Příčina? Já si myslím, že jsme neměli dostatek střel. V polovině zápasu jich bylo sedm, což je málo, takhle nemůžeme vyhrávat. Druhým důvodem bylo strašně moc vyloučení. Mluvíme o tom, pořád to děláme. Je to škoda, protože jsme věděli, že tenhle zápas potřebujeme vyhrát, ale nevyhráli jsme ho a to nás možná stálo místo v tomhle turnaji,“ hodnotil utkání autor druhé české branky Martin Hanzal.

Český tým tak prakticky ztratil šanci na postup, protože výběr Evropy je se čtyřmi body pro český nároďák nedostižný a cesta tak vede jen přes Kanadu nebo USA, tedy zřejmě nejlepší celky na celém Světovém poháru.

„Byli jsme kousek od toho, abychom měli šanci postoupit. Šance tam pořád je, ale minimální. Bylo to trošku lepší než proti Kanadě. Trošku jsme byli uklidněný. Přesilovky byly podle mě lepší, ale máme jeden bod ze dvou utkání. Co k tomu říct, je to zklamání,“ litoval střelec prvního gólu Jakub Voráček.

Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme