Češi si výhrou nad Ruskem dodali sebevědomí. V neděli odletí na přípravný kemp do Pittsburghu

Česká hokejová reprezentace má za sebou evropskou část přípravy před Světovým pohárem. Dva přípravné zápasy s Ruskem ukázaly, co by mělo být největší předností českého celku. Sobotní vítězství v Praze navíc dodalo výběru kouče Josefa Jandače potřebné sebevědomí před závěrečným tréninkovým kempem v Pittsburghu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výhru nad Ruskem zajistil české reprezentaci Aleš Hemský

Výhru nad Ruskem zajistil české reprezentaci Aleš Hemský | Zdroj: ČTK

„Úleva bych ani neřekl, ale hlavně povzbuzení. Dodá nám to sebevědomí. Všichni mají super náladu, takže se bude líp trénovat i cestovat. Odvedli jsme skvělou týmovou práci a myslím, že jsme si vítězství zasloužili,“ řekl brankář Michal Neuvirth.

Gólman Philadelphie bude o post jedničky bojovat s Petrem Mrázkem, ale trenéři zatím nechtějí říkat, kdo půjde v poslední přípravě do branky. Neuvirth si minimálně řekl o své místo. Držel český tým, inkasoval jen jednou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejové reprezentaci se do zámoří bude i díky domácí výhře nad ruskou sbornou lépe cestovat

„Pořád jsem věřil, že vyrovnáme a díky bohu to tam nakonec nějak spadlo. V prodloužení už to bylo nahoru dolů. Jsem rád, že jsem udělal těžké zákroky, protože během zápasu jsem moc práce neměl a bylo pro mě obtížné zůstat ve hře,“ podotkl Neuvirth.

I díky dobré české defenzivě neměl tolik práce, ale jeho hlavní chvíle přišla při nájezdech. V nich dostal jeden gól, jenže česká reprezentace má muže, kteří umí odpovědět. Třeba Jakuba Voráčka a také rozdílového střelce Aleše Hemského, jenž, celkem ironicky, nechtěl výhru přeceňovat.

„Žádné body nemáme. (smích) Ale určitě jsme si dodali sebevědomí. Zkusili jsme si různé věci a je vidět, že se zlepšujeme a že si na sebe zvykáme,“ dodal Hemský.

Klíčem bude soudržnost a aktivita

O tom, že podstatnou vlastností pro Česko na Světovém poháru bude soudržnost, je přesvědčen i útočník Milan Michálek.

„Nemáme žádné superhvězdy jako ostatní týmy, ale musíme držet pohromadě. Myslím, že jsme předvedli týmovou hru a bojovali jeden za druhého. Když budeme hrát takhle, máme na turnaji šanci,“ zamyslel se Michálek.

Zápas s Ruskem ukázal, že český tým nemusí hrát na Světovém poháru navzdory předpovědím odborníků druhé housle. Zdobilo ho výborné bruslení, důraz před brankou i v osobních soubojích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českému týmu by na Světovém poháru mohla pomoci týmová soudržnost a odvaha

„Když shrneme dva zápasy s Ruskem, ze šesti třetin jsme jich čtyři a půl až pět odehráli výborně. Nejsme mančaft, který bude dávat góly do prázdné. Musíme takhle bruslit a napadat a ničeho se nebát,“ pochvaloval si kapitán Tomáš Plekanec.

To ovšem neznamená, že by národní tým hrál bez chyb. Na co se musí nejvíce zaměřit, je produktivita, zakládání útoku nebo souhra v přesilovkách.

Určitě ale může stavět na faktu, že i hvězdami nabitý celek Ruska dokázal výběr Josefa Jandače přestřílet. Jednak kvůli vysokému počtu vlastních střeleckých pokusů, ale zejména proto, že dobrou obranou prací nepustil soupeře k častějšímu zakončení.

„Hodně jsme se zaměřili na obranné pásmo. Někdy se říká, že brankáři jsou radši ve větší permanenci, ale určitě to nechceme stavět tak, abychom zatížili gólmana a byla to one man show. Je to o zlepšení obranné činnosti v defenzivní zóně,“ upozornil trenér Jandač.

Zda jde národní tým správnou cestou, může hodně naznačit poslední přípravný zápas, který odehrají Češi v Pittsburghu proti výběru hráčů Severní Ameriky do 23 let. Tam odletí na přípravný kemp v neděli po dopoledním tréninku v Praze. Do Světového poháru vstoupí Češi 18. září v Torontu proti domácí Kanadě.

Petr Kadeřábek, František Kuna, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme