České hokejisty čeká odveta proti Rusku, sbornou mohou porazit pošesté v řadě

S žádným jiným týmem elitní hokejové šestky nemá česká reprezentace tak dobrou bilanci posledních zápasů jako s Ruskem. Po čtvrteční české výhře 3:2 po nájezdech v Třinci se dnes v Ostravě chystá odveta v seriálu Euro Hockey Tour. A Češi mohou sérii výher natáhnout už na číslo šest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trénink české hokejové reprezentace v Ostravar Aréně před zápasy Euro Hockey Tour s Ruskem. V popředí zleva jsou kouč Vladimír Vůjtek

Trénink české hokejové reprezentace v Ostravar Aréně před zápasy Euro Hockey Tour s Ruskem. V popředí zleva jsou kouč Vladimír Vůjtek | Zdroj: ČTK

„Oni by mi to dali také sežrat. Takže jsem rád, že máme tu sérii. Jsme teď na kopci,“ říká český kapitán Jan Kovář. Na kopci z jeho úst značí právě sérii výher, a Kovář tak může na dálku zprávami provokovat své spoluhráče z Magnitogorsku, kteří prý by to také dělali.

Ale je to jen rivalita v rámci klubu a navíc v nadsázce. Tehdejší nádech soubojů se Sovětským svazem už u toho podle kouče Vůjtka vůbec není.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští hokejisté mohou natáhnout sérii výher proti Rusku na šest zápasů. V Ostravě hrají odvetu v Euro Hockey Tour. Natáčel tam František Kuna

„Naši hrají v ruských klubech, tenkrát to nebylo, hrálo se jen doma - jak Rusové, tak Čechoslováci. Rivalita pominula a v podstatě se ti hráči mezi sebou znají víc než my třeba tu generaci hráčů, která sem přijela, známe,“ vysvětluje.

Ve čtvrtek a dnes do Ostravy přijela parta, která má 14 nováčků. „Absolutně je neznám, kromě gólmana neznám nikoho. Takže je to zcela nový tým. Ale jak sami Rusové říkají, jsou to všechno hráči, kteří už tři čtyři roky hrají,“ dodává Vůjtek.

I když má Rusko hodně nováčků, Vůjtek nijak nechce zpochybňovat jejich sílu. Do branky znovu pošle gólmana Omsku Dominika Furcha.

„Zatím odvádí výborné výkony. Kdyby se hrála tři utkání, někoho tam protočíme, ale tím, že se hrají dvě, chceme mu dát opakovaně prostor. Je pro nás momentálně jistota, chceme samozřejmě vyhrát,“ přiznává asistent trenéra Josef Jandač

V případě výhry budou Češi slavit už šestou v řadě nad Ruskem. Ještě předtím je ale třeba oslavit 42. narozeniny Jaroslava Špačka, Vůjtkova asistenta, který narychlo dorazil do Ostravy z inspekční cesty z NHL. „Moc se mi to nelíbí, co si vymýšlejí. Ale uvidíme, jak to dopadne,“ říká.

Přímý přenos zápasu Česko - Rusko bude Český rozhlas vysílat od 13:30 na streamu ČRo Sport, na webu zpravy.rozhlas.cz nebo v mobilních aplikacích iRadio.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme