Čeští hokejisté na úvod MS podlehli Švédsku 5:6 po samostatných nájezdech

Hokejisté České republiky prohráli v úvodním utkání mistrovství světa v Praze se Švédskem 5:6 po samostatných nájezdech, když ve třetí třetině dokázali otočit nepříznivý vývoj zápasu z 2:4 na 5:4. V poslední minutě třetí třetiny ale Švédsko v power-play vyrovnalo a poslalo utkání do prodloužení. V něm rozhodnutí nepadlo a v samostatných nájezdech byli úspěšnější Seveřané. Rozhodující nájezd proměnil Ekman-Larsson.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédský útočník Rask střílí třetí gól Švédska, brankář Salák byl bezmocný

Švédský útočník Rask střílí třetí gól Švédska, brankář Salák byl bezmocný | Zdroj: ČTK

Po slavnostním zahájení vstoupili svěřenci Vladimíra Růžičky do zápasu s velkou chutí, ale soupeř jejich nadšení brzy přibrzdil.

Ve 4. minutě odjížděl na střídačku Němec a jemu adresovanou přihrávku zachytil Sjorgen, který přihrál před odkrytou branku Lundqvistovi a pro něj nebyl problém otevřít skóre.

V 7. minutě šel na trestnou lavici Erat a Švédsko početní výhodou nepohrdlo. Po přihrávce Ekholma vystřelil přes clonícího Erikssona Kronwall a Salák viděl puk až v síti - 0:2!

Hned při další akci jel sám na Enrotha Sobotka, zkoušel zakončit střelou mezi betony švédského brankáře, ale ten jeho pokus kryl.

Ve 13. minutě dostal český tým výhodu přesilové hry. Po kombinaci první přesilovkové formce vypálil tvrdě od modré čáry Nakládal a Jágr lehkou tečí snížil na 1:2!

Ve druhé třetině dostala první přesilovková formace při vyloučení Landera švédskou čtveřici pod obrovský tlak, celé dvě minuty se hrálo před Enrothem, ale ani Jágr ani Voráček gól nedali.

Do další šance se dostal Jágr po krásné individuální akci, ale už nestačil překonat gólmana. Ve 35. minutě zničehonic udeřili hosté. Kombinaci celého útoku zakončil z bezprostřední blízkosti Rask.

Třetí třetina se českému týmu povedla, když nejdříve využil přesilovou hru Hertl a na další gól Lindströma odpověděl kontaktní brankou Simon.

Hned za dvě minuty rozjásal O2 arénu Červenka, který pokrásné přihrávce Voráčka bekhendem vyrovnal a navíc čtyři minuty před koncem poslal český tým do vedení Zaťovič.

V samostatných nájezdech byl z českého týmu úspěšný pouze Voráček. Brankář Salák ale bohužel dvakrát inkasoval, když se prosadili v první sérii Lindholm a ve třetí sérii Ekman-Larsson. Švédsko tak získalo druhý bod za vítězství po samostatných nájezdech.

Poslední slovo ve třetí třetině mel v power-play Sjörgen a vyrovnal na 5:5! V prodloužení rozhodnutí nepadlo hlavně díky výborným zákrokům brankáře Saláka.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Praha):
Česká republika - Švédsko 5:6 po sam. nájezdech (1:2, 0:1, 4:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 14. Jágr (Nakládal, Voráček), 43. Hertl (Němec, Klepiš), 52. Simon (Hejda), 53. Červenka (Voráček, Čáslava), 57. Zaťovič (Novotný, Simon) - 4. J. Lundqvist (Sjögren, Josefson), 8. S. Kronwall (Ekholm, Lander), 35. Rask (Lindholm, Hjalmarsson), 45. Lindström (Möller), 60. Sjögren (Lindström, Klingberg), rozhodující nájezd Ekman-Larsson. Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Rantala - Suominen (oba Fin.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 4:5. Využití: 2:2. Diváci: 17.383 (vyprodáno).
ČR: Salák - Němec, Hejda, Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Jordán - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Jan Kovář, Klepiš - Červenka, Novotný, Hertl - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Švédsko: Enroth - Klefbom, Ekman-Larsson, Klinberg, S. Kronwall, Ahnelöv, Rahimi, Ekholm - Sjögren, J. Lundqvist, Josefson - Eriksson, Lander, F. Forsberg - Möller, Ericsson, Lindström - Lindholm, Rask, Hjalmarsson. Trenér: Pär Marts.

Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme