Čeští hokejisté podlehli Rusku. Sborná s předstihem vyhrála celou EHT

Čeští hokejisté zakončili své vystoupení na Švédských hrách v Göteborgu porážkou s Ruskem 2:4. Sborná vyhrála celý turnaj, k čemuž jí dnes stačil bod, a rovněž s předstihem i celou Euro Hockey Tour této sezony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Řepík hokej

Michal Řepík hokej | Zdroj: ČTK

Svěřenci kouče Josefa Jandače nastoupili znovu v brance s Pavlem Francouzem, který jako první inkasoval, ale v průběhu druhé třetiny otočili skóre díky gólům útočníků Radana Lence a Lukáše Radila. Soupeř však ještě před druhou přestávkou vyrovnal a ve třetím dějství rozhodl dvěma góly Maxim Šalunov, jenž si navrch připsal i asistenci.

O pořadí na druhé až čtvrté příčce v turnaji rozhodne závěrečné severské derby mezi domácím Švédskem a Finskem se začátkem v 15:30.

Po oboustranně vlažnějším a opatrnějším začátku přišla první velká šance z holí Rusů, když v šesté minutě tečoval Kaprizov puk těsně před Francouzem, ale neusměrnil ho mezi tyče. Po Kolářově faulu nevyužila sborná první přesilovku.

V 11. minutě zůstal na ledě ležet Sannikov, ale v dalším průběhu pokračoval ve hře. Pykat za krosček šel ale Klok a po 42 vteřinách ukončil jeho pobyt na trestné lavici osamocený Šumakov.

Český výběr však pozvolna přebíral otěže a odpověděl dobrou příležitostí Dvořáka, jenž si najel do šance mezi kruhy, ale těsně minul. Krátce poté byl na druhé straně Šalunov sám až před Francouzem, jenže na toho už nevyzrál. Podobně dopadl proti Samsonovovi Hyka.

Druhé dějství bylo na události výrazně bohatší a po minutě a půl ho odstartoval Lenc, který byl nejdříve u odraženého kotouče a mohl oslavit první reprezentační gól. Ve 27. minutě pálil dobře Kašpar, jeho ránu bez přípravy ale vytěsnil Samsonov pohotově betonem.

V polovině základní hrací doby pláchl Kručinin a napálil horní tyč. Po chvilce následovala přesilovka v českém podání. Nabito v ní měl ideálně Řepík, jenže Samsonov stihl rychlý přesun k druhé tyči a připravil ho o jistý gól. Radil ale brzy vše napravil, když se ještě v početní výhodě vřítil do útočného pásma a prostřelil ruského gólmana.

V polovině 36. minuty ale ukázal klid v koncovce Golyšev a vyrovnáním výrazně nahlodal herní pohodu soupeře, což se nejvíce projevilo v přesilovce před druhou přestávkou. V ní ujel dokonce dvakrát Tkačov. Nejprve ho vychytal Francouz, podruhé zazvonil na břevno, ale byl faulovaný. Při trestném střílení si však vedl lépe Francouz.

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky zahřál Samsonova svižnou ranou Rutta. Pak se ale provinil podražením Dvořák a jeho celek to znovu přišlo draho, neboť Šalunov si pohrál s Francouzem a rychlým blafákem do bekhendu dokonal další obrat.

V polovině třetí třetiny měl Francouz znovu velké štěstí, když rána úspěšného střelce Šalunova skončila za jeho zády na levé tyči. Výborně hrající ruský forvard se ale přesto dočkal dalšího gólového zápisu, když v 55. minutě definitivně rozhodl o tom, že sborná zůstane na turnaji stoprocentní.

Švédské hokejové hry v Göteborgu, součást Euro Hockey Tour:

ČR - Rusko 2:4 (0:1, 2:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 22. Lenc, 32. Radil (Polášek) - 12. Šumakov (Šalunov), 36. Golyšev (Tkačov, Kaprizov), 47. Šalunov (Šumakov), 55. Šalunov (Šumakov). Rozhodčí: Öhlund, Harnebring - Lundgren, Persson (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:2.

Sestavy:

ČR: Francouz - Kundrátek, Šimek, Rutta, T. Dvořák, Vitásek, Polášek, Kolář II, Klok - Radil, Jan Kovář, Vondrka - Řepík, P. Holík, Birner - Kašpar, V. Růžička ml., T. Zohorna - Hyka, P. Jelínek, Lenc. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Rusko: Samsonov - Ljubuškin, Bereglazov, Osipov, Antipin, Jarullin, Arzamascev, Musin, Rykov - Kaprizov, Tkačov, Golyšev - Sannikov, Šalunov, Šumakov - Mamin, Okulov, Kručinin - Karpov, Prochorkin, A. Fjodorov. Trenéři: Oleg Znarok, Ilja Vorobjov a Igor Nikitin.

Tabulka turnaje:

1. Rusko 3 3 0 0 0 10:5 9

2. ČR 3 1 0 0 2 11:10 3

3. Švédsko 2 1 0 0 1 7:6 3

4. Finsko 2 0 0 0 2 2:9 0

Tabulka Euro Hockey Tour:

1. Rusko 9 8 0 0 1 31:15 24

2. ČR 9 4 0 0 5 29:29 12

3. Švédsko 8 3 0 0 5 21:26 9

4. Finsko 8 2 0 0 6 19:30 6

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme