Čeští hokejisté s Furchem v brance zdolali úvod šampionátu Rusy 3:0

Česká hokejová reprezentace, obohacená o řadu nových tváří, zvládla vstup na mistrovství světa. Výběr pořadatelské země Ruska v pátek večer zdolala 3:0, k čemuž jí výrazně pomohl brankář Dominik Furch. Pokryl všech pětadvacet střel a byl vyhlášen nejlepším hráčem vítězného celku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autor jednoho gólu Roman Červenka v objetí s brankářem Dominikem Furchem

Autor jednoho gólu Roman Červenka v objetí s brankářem Dominikem Furchem | Zdroj: ČTK

Češi věřili, že domácí Rusy můžou v úvodním vystoupení na letošním mistrovství světa zaskočit. A možná i víra v to, v co málokdo doufal, jim pomohla k nečekanému vítězství 3:0.

Sborná totiž české mužstvo se třemi debutanty na světovém šampionátu v sestavě několikrát nemilosrdně zmáčkla, jenže puk za záda jednoho z noviců na MS Dominika Furcha ani jednou neprotlačila. Právě gólman ruského Omsku byl vyhlášen nejlepším hráčem českého výběru.

Kdo bude mezi třemi tyčemi startovat, ovšem realizační tým reprezentace tajil až do poslední chvíle. Furch se musel mít od úvodu zápasu na pozoru, protože Rusové vysoko forčekovali a svěřencům Vladimíra Vůjtka komplikovali rozehrávku.

Nevytvořili si ale soustavný tlak, jelikož šli dvakrát krátce po sobě do oslabení. Češi sice ani jednu z přesilovek nevyužili, ale trefili se hned po skončení té druhé. Tomáš Kundrátek napřáhl z pravého kruhu a jeho tečovaná střela prošla mezi betony Sergije Bobrovského.

Hned na začátku druhé třetiny inkasoval ruský gólman podruhé. Roman Červenka při přesilovce prostrkal puk do sítě a zvýšil na 2:0.

Studená sprcha zkrápěla sbornou i nadále. Češi nabyli sebevědomí a dostávali se do jedné šance za druhou. Tomáš Plekanec netrefil odkrytou klec, Richard Jarůšek nedotáhl sólo do úspěšného konce…

Až se Znarokovi svěřenci vzpamatovali a v závěru druhé třetiny uzavřeli soupeře jako při přesilovce. Tři lajny se postupně vystřídali při topení jedné české formace, ale málo platné. Sergej Mozjakin pak jen stihl rozeznít břevno za Furchovými zády.

Rusové vstoupili aktivně i do třetí periody, český gólman však nadále odmítal pustit kouč za svá záda. Vůjtkův tým si v závěru zápasu pojistil vítězství zásahem do odkryté branky, do níž poslal puk Michal Birner. Češi tak v úvodním duelu mistrovství světa porazili sbornou 3:0 a vedou moskevskou skupinu A.

Šampionát v Moskvě a Petrohradu pokračuje v sobotu šesti duely. Česko hraje opět od 19:15, kdy narazí na Lotyšsko.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:

Skupina A - Moskva:


Rusko - ČR 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 15. Kundrátek (Jan Kovář, Kempný), 21. Červenka (Jeřábek, Pastrňák), 59. Birner. Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Wehrli (Švýc.) - Nieminen (Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 12 100 (vyprodáno).

Skupina B (Petrohrad):

Finsko - Bělorusko 6:2 (0:0, 4:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 22. Laine (Barkov), 33. M. Koivu (Mikael Granlund, Lindell), 39. Laine (M. Koivu, J. Jokinen), 40. Mikael Granlund (Laine, Barkov), 43. Pihlström, 48. Mikael Granlund (Salmela, Aho) - 38. Stas (Pavlovič), 52. Kaljužnyj (A. Kosticyn, S. Kosticyn). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Gebei (Maď.) - Fluri (Švýc.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 4:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4877.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme