Chleba se sádlem během zápasové přestávky. Na Jágrovy začátky vzpomínal bývalý hokejista Zajíc

Dvě historky, které jste o Jaromíru Jágrovi zřejmě neslyšeli. Momenty z kariéry teď už druhého nejproduktivnějšího hokejisty NHL znáte. Ale jak k tomu došel a co se před lety dělo třeba během přípravy, když Jágr jako mladý přišel mezi dospělé, o tom vypráví Josef Zajíc, Jágrův bývalý spoluhráč.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejový útočník Jaromír Jágr

Hokejový útočník Jaromír Jágr | Foto: NHL.com

„Milan Nový byl zarputilý, úžasný, legenda, ikona. No a malý Džegr na kole jezdil poslední, pak se dohodli a vsadili se na jednu etapu. No a kdo myslíte, že ji vyhrál? Jarda Jágr. Přijel na cyklistickou etapu s kolem s takovou tou trubkou, jako sedlák. A Milan Nový říkal, co si to ten bažant dovolí. Pojď, vsadíme se, tě porazím. Neporazil ho a pak ho honil pumpičkou, Džegr nestřídal a frknul jim,“ vypráví a směje se zároveň Josef Zajíc, který byl u Jágrových začátků v kladenském áčku.

A prý to nebylo těžké s Jágrem jen na ledě, ale někdy - třeba pro trenéra Eduarda Nováka i v šatně. Josef Zajíc si vzpomněl na utkání v Litvínově.

Floridské Hvězdné války aneb jak se Jágr stal druhým nejproduktivnějším hráčem NHL

Číst článek

„Jarda si vyndal o třetinu chleba namazaný sádlem a začal ho jíst. A Eda Novák přišel do kabiny a zařval: Jardooo, to si děláš pr… Takže Jarda to zase zabalil a myslím, že dal zrovna gól, nebo dva. My jsme to tenkrát nechali, protože Eda pro nás byl obrovský motivátor,“ vzpomíná Zajíc.

„Tyhle vzpomínky nás provází, ne to, že uzvedneš dvě stě osmdesát kilo pětkrát, ale to že se vysměješ hráči, který se pak dotkne nebe a my hrajeme v jeho lesku, tak to je pecka,“ říká s velkou pokorou Josef Zajíc na adresu druhého nejproduktivnějšího hokejisty NHL Jaromíra Jágra, který mezi dospělými začínal na chlebu se sádlem.

Kariéra ve zkratce

První zápas v NHL se Jaromíru Jágrovi příliš nepovedl, Pittsburgh na úvod sezóny 1990/91 vyhrál 7:4 a on neměl ani jediný kanadský bod. Ale už v dalším zápase dal svůj premiérový gól a od té doby Jágr čím dál častěji salutoval fanouškům po vstřelené brance.

Ofenzivní herní styl NHL Jágrovi svědčil, celkem pětkrát vyhrál cenu pro nejproduktivnějšího hráče soutěže, kterou na jaře 1996 končil s celkem 149 body po základní části, tedy s průměrem skoro dvou kanadských bodů na zápas.

V Pittsburghu zažil Jágr svá nejslavnější léta, přes Washington zamířil do New Yorku Rangers, v jehož dresu se naposledy dostal přes 100 bodů za sezónu. V posledních letech Jágr častěji střídal svá působiště, v žádném ale vyloženě nepropadl a v historické tabulce produktivity překonával jednu legendu za druhou, třeba i svého učitele z Pittsburghu Maria Lemieux.

„Bylo to těžké. Vždycky, když se dostanu k nějakému takovému číslu, připadá mi, že je začarované. Je těžké překonat tato velká jména, přepsat jejich rekordy. Skoro vždycky se před tím zaseknu,“ říkal Jágr pro klubovou televizi svého tehdejšího zaměstnavatele New Jersey Devils.

Teď je před slavnou osmašedesátkou v historické tabulce už pouze Wayne Gretzky, a tak to s největší pravděpodobností i zůstane. Jágr na něj ztrácí skoro 1000 bodů a ani sezóny strávené v Kontinentální lize by mu ke smazání manka nepomohly.

Jaromír Jágr s pukem po 1887. bodu v NHL | Foto: NHL.com

Martin Charvát, František Kuna, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme