Crosby o semifinále SP: Zápas s Ruskem si v Kanadě nenechá nikdo ujít

Rivalita ze slavného Kanadského poháru je tady znovu, jen se dvěma rozdíly. Hokejisté Kanady nenastoupí proti Sovětskému svazu, ale proti Rusku. Tentokrát se oba týmy neutkají ve finále, ale v semifinále Světového poháru v Torontu. Hraje se hodinu po půlnoci českého času.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadský hokejista Sidney Crosby

Kanadský hokejista Sidney Crosby | Zdroj: Reuters

„Jsem si jistý, že se bude hrát v opravdu skvělé atmosféře. Rusko sledujeme a je na nich vidět velký progres od toho zápasu v Pittsburghu, kde jsme je v přípravě porazili v prodloužení. Myslím, že se teď v semifinále potkávají dva nejsilnější týmy turnaje. Bude to pro lidi zábava,“ říká kanadský útočník John Tavares, o kterém nejde asi s jistotou říct, že je jedním z největších tahounů týmu.

V kanadském dresu jsou takoví totiž všichni. A velí tomu kapitán Sidney Crosby. „Je jedno, jaký je den, kolik je hodin. Tohle je zápas, který si v Kanadě nenechá nikdo ujít. A vy na ledě víte, že na vás prostě myslí celá země, všichni vás sledují. My to cítíme a je to opravdu velký, velký závazek,“ těší se Crosby.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Jsem si jistý, že se bude hrát v opravdu skvělé atmosféře. Rusko sledujeme a je na nich vidět velký progres od toho zápasu v Pittsburghu,“ říká kanadský útočník John Tavares

Muž, který už je v takzvaném Tripple Gold Clubu, má Stanleyův pohár, vyhrál olympijské hry i mistrovství světa. Světový pohár mu chybí, při tom minulém mu bylo 17 let. A teď je to právě Crosby, který táhne Kanadu. Byl u všeho důležitého v posledních letech.

„Je pravda, že se kolem mě za tu dobu vystřídalo v národním dresu už několik spoluhráčů. Zatím to ale vždycky vychází tak, že když se sejdeme, tak to prostě funguje. Byla a je v tom týmu vždycky velká víra v úspěch. Zápasy a turnaje jsou jiné, ale tohle zůstává.“

Kanada si asi moc dobře pamatuje, jak jí Rusové vzali vytoužené zlato ve finále domácího světového šampionátu v Quebecu v roce 2008. Pravda, těžko srovnávat se semifinále Světového poháru, ale i tak je stále rivalita znát a potvrzují to i mladší hráči.

„Jsou to vždycky hodně vyhecované zápasy a je v nich znát to, jak dlouho rivalita trvá. Na velkém turnaji jsem za dospělou reprezentaci nikdy proti Kanadě nehrál. Cítím, jak se náš tým zlepšuje a moc se těším. Bez ohledu na výsledek to pro mě bude obrovská zkušenost,“ říká třiadvacetiletý ruský útočník Vladimir Namestnikov.

Semifinále Světového poháru Kanada Rusko se hraje v jednu hodinu po půlnoci středoevropského letního času. Vítěz si počká na lepšího ze zápasu mezi Výběrem Evropy a Švédskem.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme