Čtyři týmy, dvě místa mezi elitou. Začínající baráž rozhodne o složení extraligy

Prvními zápasy startuje baráž o hokejovou extraligu. Tápající Pardubice dnes vyzvou ambiciózní České Budějovice, které se od začátku sezony netají tím, že chtějí zpátky mezi elitu. A zatímco Jihočeši jdou do bojů se sérií vítězství v zádech, Pardubičtí budou na poslední chvíli zachraňovat nepovedený ročník.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pardubice a Karlovy Vary se o místo v extralize pokusí připravit Moto České Budějovice a Jihlava

Pardubice a Karlovy Vary se o místo v extralize pokusí připravit Moto České Budějovice a Jihlava | Zdroj: ČTK

„Tréninky najednou vypadají úplně jinak. Hlavy jsou nahoře, za to jsem rád. Na zápas se musíme těšit, čekáme vyprodanou halu. Všichni začínáme od bodu nula a budeme něco budovat,“ připravuje se na první barážový zápas trenér Pardubic Miloš Holaň.

Před pěti lety slavily Pardubice svůj poslední titul. Ústup klubu ze slávy ale vyvrcholil letošním nepovedeným ročníkem, ve kterém Východočeši musí hájit svou extraligovou příslušnost. Ve dvanáctizápasové baráži se rozdíly mezi kluby mohou stírat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pardubický tábor před baráží navštívil reportér ČRo Ota Gutwirth

„Hráči v extralize jsou hokejově kvalitnější, ale v první lize hrají celý rok nahoře. Mají vítěznou mentalitu, daří se jim. Naopak tým z extraligy, který je celý rok dole, to má v mozku zabudované. V extraligovém týmu je strach,“ myslí si hokejový komentátor David Pospíšil.

Svou barážovou cestu začne Dynamo proti Českým Budějovicím. „Máme sebevědomí a těšíme se na baráž. Utkají se čtyři hladové týmy, všechny budou mít o co hrát. My jsme lauf, z devíti zápasů jsme jich osm vyhráli,“ připomíná Rok Pajič, slovinský útočník Motoru.

Jihočeši si boj o extraligu vyzkoušeli před dvěma lety, tehdy ale získali jen 9 bodů, přitom na postup jich je potřeba přes dvacet. Letos ale byla baráž jejich cílem. „Postupující celky z WSM ligy se mohou pokusit urvat si své místo na slunci,“ řekl manažer klubu Stanislav Bednařík s tím, že finančně je motor na případný postup připraven.

Svou extraligovou pozici bude znovu hájit karlovarská Energie, která nabrala trošku sebevědomí v play-out. „Hráči už moc chtějí, aby to vypuklo. Týden už jen trénujeme a připravujeme se na něco, co rozhodne. Každý je tak trochu nervózní,“ řeklu klubovému webu asistent trenéra Mikuláš Antonik.

Vary před baráží o rok prodloužily smlouvu s kapitánem Václavem Skuhravým a v prvním zápase je čeká Jihlava, budou se snažit překonat obranu, které kryje záda velmi mladá brankářská dvojice, 22letý Miroslav Svoboda a teprve 17letý Jakub Škarek.

Ve čtyřčlenné skupině týmů soupeřících o extraligu odehraje každé z mužstev dvanáctý zápasů systémem čtyřikrát každý s každým. Poslední zápasy se odehrají 23. dubna. Z dosavadních čtyř odehraných baráží se dvakrát stalo, že se zachránila obě extraligová mužstva, jednou naopak postoupila obě prvoligová. (Před třemi lety se to povedlo Mladé Boleslavi a Olomouci).

Nejzkušenějším mužstvem v baráži je Chomutov, který ji hrál třikrát, z toho dvakrát úspěšně. Tým Vladimíra Růžičky se ale letos připravuje na semifinále.

Vojtěch Man, Oto Gutwirth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme