Čtyři zápasy, osm bodů. Réway ve švýcarském Fribourgu exceluje

Českou extraligu opouštěl hokejista Martin Réway jako neproduktivnější hráč a i ve svém novém švýcarském působišti ukazuje, že by mohl znovu útočit na přední místa v kanadském bodování. Ve Fribourgu totiž zatím září, ve čtyřech zápasech vstřelil dva góly a nasbíral osm bodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Sivek

Michal Sivek | Foto: Jindřich Jeníček

Když se podíváte na čelo kanadského bodování švýcarské ligy, Réwaye tam nenajdete, když si ale budete chtít hráče seřadit podle průměru bodů na zápas, vyskočí vám rodák z Prahy, který má i slovenský pas, hned nahoře. Navíc v dost kvalitní soutěži.

„Myslím si, že švýcarská soutěž je jedna z nejlepších v Evropě. Lepší soutěž v Evropě než švýcarská je podle mě už jen třeba KHL. On se už moc výš odrazit nemůže,“ říká hráčův agent Michal Sivek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českou extraligu opouštěl hokejista Martin Réway jako neproduktivnější hráč a i ve švýcarském Fribourgu ukazuje, že by mohl znovu útočit na přední místa v kanadském bodování

Réway má dva body na zápas, ve Fribourgu dal ve čtyřech duelech dva góly a na dalších šest nahrál. Sedí mu kanadský styl hokeje. Z kvóty čtyř cizinců na tým totiž ve Švýcarsku hrají často Američané a Kanaďané.

Ve Švýcarsku tak může Réway přičichnout ke stylu NHL. Do ní by mohl v budoucnu nastoupit za Montreal Canadiens, který ho draftoval.

„Samozřejmě oni mají na něj ještě nějaký rok práva. Ale i kdyby zavolali a řekli, že ho chtějí, musel by dostat dvoucestnou smlouvu a záleželo by čistě na něm, jestli by chtěl nebo nechtěl,“ vysvětluje Sivek.

„Takže kdyby dostal nabídku, určitě ji zváží, ale stejně tak zváží ostatní nabídky. Není to tedy o tom, že kdyby se ozval Montreal, okamžitě by podepisoval,“ naznačuje Sivek.

Nechce prý ale předbíhat, Réway se ve Švýcarsku teprve rozehrává. Ale pokud bude v současných výkonech pokračovat, asi bude těžké ho udržet.

„Teď je pod smlouvou ve Fribourgu, jeho hráčská práva patří na příští sezonu ještě Spartě. Není ale problém ho vyvázat. Takže Martin je prakticky volný za určitých okolností na příští sezonu, kamkoli bude chtít,“ upozorňuje Sivek.

Sám Martin Réway novinářům řekl, že momentálně o NHL nepřemýšlí a soustředí se na výkony ve Fribourgu. „Myslím, že mám na to hrát v zámoří. Popřemýšlím o tom v létě, když mi vyprší kontrakt,“ uvedl.

Hokejoví odborníci častokrát konstatovali, že si dvacetiletý Réway dělá, co chce. Každopádně zavolat Plekancovi do Montrealu s přáním toho, že spolu budou hrát v jednom útoku, si podle nich těžko dovolí. Pokud ale bude ve Švýcarsku sbírat dva body za zápas jako doposud, je prý dost možné, že telefonovat se bude opačně, tedy z Montrealu do Fribourgu.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme