Do hokejového šampionátu vstoupily suverénně zámořské týmy

Hokejisté Kanady a USA vyhráli s přehledem úvodní zápasy na mistrovství světa v Praze a Ostravě. Zatímco Kanaďané byli v utkání s Lotyšskem jasnými favority, Američané nečekaně vysoko přehráli Finsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté USa nečekaně vysoko porazili ve svém úvodním vystoupení na šampionátu Finsko

Hokejisté USa nečekaně vysoko porazili ve svém úvodním vystoupení na šampionátu Finsko | Zdroj: ČTK

První třetina přitom vysokému vítězství Spojených států nenasvědčovala. Finsko bylo aktivnější a vypracovalo si několik gólových šancí, ale brankář Hellebuyck předváděl vynikající zákroky.

Hlavně díky němu nakonec odcházeli po první třetině do kabin spokojenější Američané. V poslední minutě totiž Moses překonal nepříliš jistého Rinneho.

Ve druhé části Suomi ještě přidali, ale při první šanci pomohla americkému gólmanovi tyčka. Ve 26. minutě už se ale Finsko radovalo z vyrovnání. Hellebuycka překonal od modré čáry Jokipakka.

V polovině zápasu se hokejisté USA vymanili z tlaku a podruhé udeřili. Rinne neudržel puk a Hendricks neměl s dorážkou problém. Hned za necelé dvě minuty zvýšil na rozdíl dvou gólů Sexton, který překvapil finského gólmana střelou od mantinelu.

V závěrečné třetině definitivně zlomil finský tým gólem Bonino a opět po zaváhání Rinneho ve finské brance. Tomu propadla lehká střela Mosese a Bonino pouze dorazil puk, který by stejně asi skončil v brance. Konečnou podobu výsledku dal střelou do prázdné branky Hendricks.

Kanada si proti Lotyšsku s chutí zastřílela, Spezza překonává brankáře Muštukovse. | Foto: ČTK

V pražské O2 aréně nenechala nikoho na pochybách Kanada. Její hráči předvedli vynikající výkon, hráli s velkou chutí a soupeři vůbec nedali šanci. Už po první třetině vedli rozdílem tří branek.

Své vedení navýšili ve druhé části o další dva góly a s přehledem kráčeli za vítězstvím. V polovině třetí části se sice podařilo vstřelit čestný gól Lotyšska Daugavinsovi, ale poslední slovo si vzal symbolicky kapitán Kanady Crosby, když proměnil trestné střílení.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Praha):
Kanada - Lotyšsko 6:1 (3:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 10. MacKinnon (Spezza, Savard), 14. Spezza (Hamhuis, MacKinnon), 15. Duchene (Hall, Barrie), 23. Toffoli (Hamhuis, Burns), 24. Spezza (MacKinnon, Crosby), 60. Crosby z trestného střílení - 53. Daugavinš (Darzinš, Džerinš). Rozhodčí: Hodek (ČR), Vinnerborg (Švéd.) - Kilian (Nor.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 16.013.

Skupina B (Ostrava):
USA - Finsko 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 20. Moses (Krug, Nelson), 32. Hendricks (Sexton), 35. Sexton (Krug, Hendricks), 47. Bonino (Moses, Nelson), 58. Hendricks (Larkin) - 26. Jokipakka (Pesonen, Kemppainen). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Bulanov (Rus.) - Lederer, Tošenovjan (oba ČR). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 8812.

Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme