Dominik Hašek: Na Rusko se těším

„Přestup sezóny! Hašek ve Spartaku!" Ruská média píší o příchodu pětačtyřicetiletého českého gólmana do moskevského klubu s neskrývaným nadšením. Dominik Hašek, který stráví ve Spartaku příští sezónu, se v Moskvě dočkal vřelého přijetí. Jeho angažmá v Kontinentální hokejové lize budí už teď - před začátkem sezóny - v Rusku pořádný rozruch. Fanoušci jsou nadšení příchodem hokejové legendy. Mnozí se ale také ptají, jestli ve svém věku bude „Dominátor" pro Spartak skutečnou posilou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominik Hašek s prezidentem Spartaku Vjačeslavem Staršinovem

Dominik Hašek s prezidentem Spartaku Vjačeslavem Staršinovem | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

Očekávání jsou tady v Rusku veliká. Nemáte trochu strach, že tlak na Vás je velký?

Já jsem na ty tlaky zvyklý ze svojí kariéry. Je pravda, že jsme neočekával něco podobného. Tohle překonalo moje tiskovky z Detroitu nebo z Ottawy, když jsem přijížděl. Ale jsme v Moskvě, je to město, které se zajímá o hokej a Spartak je mužstvo s obrovskou historií, takže to očekávání je velké. Na jednu stranu je to příjemné, uvidíme. Tohle všechno je hezké, ale všechno bude o tom, co budu předvádět a co bude předvádět mužstvo na ledě.

Jste připraven na jiný styl hokeje, styl přípravy. Mnozí zahraniční hráči mluvili o tom, že ta příprava je opravdu tvrdá. Konzultoval jste to s někým?

Já už jsem se začal připravovat s mým osobním koučem na suchu. Příprava je sedm nebo osm týdnů před ligou, takže já vím, jak se přibližně připravovat. Ne, že bych se bál, že to bude tvrdší, ale hokej v KHL je jiný než v Kanadě. Je to větší hřiště, hráči si více nahrávají, čekají na chyby, na brejky. Není tam takový tlak před brankou. Jsou věci, na které je třeba si zvyknout, ale myslím, že je to daleko blíž české lize než NHL.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Lenky Kabrhelové s Dominkem Haškem po jeho příchodu do Spartaku Moskva

Máte nějaký cíl, kam by měl klub dojít s Vaší účastí?

To je dobrá otázka, ale já na ni ještě neumím přesně odpovědět. Loni se dostali do play off, přešli i první kolo. Není to klub, který utrácí nejvyšší peníze nebo ruští experti vám řeknou, že nejsme ten klub, který by měl ligu vyhrát. Že tady jsou kluby, kde jsou rozpočty vyšší, kde si můžou dovolit více kvalitních hráčů. Ale za dva za tři měsíce vám třeba odpovím lépe na tuto otázku. V každém případě sem nejedu jenom proto, abych si zahrál hokej, ale mým cílem je hrát co nejlépe a pokud možno vyhrát. Ale teď je to těžké, neznám svoje spoluhráče, nevím, co můžeme dokázat. Nemůžu ještě odpovědět.

Váš kontrakt je na rok. Počítáte s tím, že když se Vám bude dařit a budete spokojen, že by jste ho třeba prodloužil?

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Lenky Kabrhelové s trenérem Spartaku Moskva Milošem Říhou o příchodu Dominika Haška

Já v posledních letech podepisuji kontrakty jenom na rok, takže jsem soustředěný na sezónu. Když budu mít chuť, klub bude mít zájem, mně se bude dařit a budu zdravý, tak se potom můžeme domluvit na nějakém prodloužení. Teď o těchto věcech neuvažuji, protože přede mnou je tato sezóna. Co bude potom, se uvidí. Je to hrozně daleko. Navíc jsem v novém klubu, kde je spousta věcí, které nevím, jak budou vypadat. Nevím, co můžu očekávat. Ale o to více se na to těším.

A také asi zatím nevíte, co očekávat od Ruska jako takového.

Přesně tak, to s tím všechno souvisí. To jsou všechno věci, které si nedokáži dost dobře představit. Byli jsme se podívat na stadionu, takže jsme se seznámil se stadionem, s kabinou, s místem, kde bych měl sedět. To jsou takové věci, které už mám za sebou.

Vzpomínáte, kdy jste tady byl naposledy?

To bylo v osmdesátých letech. A pak jsem tady byl ještě jednou v roce 2005. Ale to jsme odehráli jeden zápas, když byla přestávka. Já si daleko více pamatuji na osmdesátá léta, kdy jsme tady bydleli na hotelu, prožili týden, čtrnáct dní. Izvěstije jsem hráli a podobné turnaje. Asi mě Moskva zajímá už z toho principu, jaká byla, jaké je Rusko dnes. Já se na to těším, že jsem tady nejenom od hokeje, ale těším se i na ty věci kolem. Pochopit, jak je možné, že před dvaceti lety bylo Rusko jinde nebo Moskva, jak vypadala a najednou, jak možné, že už je tam, kde je dnes.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme