Exkluzivně pro ČRo: Tým českých hokejistů budí úctu, myslí si Treťjak

Už večer zazní slavnostní fanfáry zahajující mistrovství světa v ledním hokeji. Koná se v Moskvě a Petrohradu. V moskevském Ledovém paláci se večer utkají reprezentace Česka a Ruska. Prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak si ale v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas výsledek odhadnout netroufal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak

Prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Legendární sovětský brankář a trenér Vladislav Treťjak představil sestavu ruské reprezentace i hlavní novinky letošního šampionátu.

„Nové je to, že jsme postavili nový stadion, kde se bude hrát semifinále i finále. A v Petrohradu jsme zrekonstruovali stadion Jubilejnyj, na kterém jsem ještě i já svého času hrál. Otevíráme fan-zónu pro fanoušky, ale v první řadě jsme vytvořili zázemí pro hokejisty, aby jim tu bylo opravdu pohodlně a bylo to na nejvyšší úrovni. Máme s tím už zkušenosti – šampionát nepořádáme poprvé,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co si od letošního šampionátu slibuje prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak, zjišťoval zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Hned po slavnostním zahájení nastoupí na led týmy Česka a Ruska.

„Ano, to tu ještě nebylo, abychom se v prvním zápase utkali s českým týmem. Pro obě sborné je to velká výzva. Obyčejně jsme začínali zápasy se slabšími účastníky, ale těžkou hlavu si z toho neděláme. Tento první zápas udá tón celému mistrovství,“ myslí si Treťjak.

Netroufá si ale odhadnout, které z mužstev je lépe připraveno: „Teď je těžké o tom mluvit, protože jak české, tak ruské mužstvo je ve stádiu kompletace. Mnozí hokejisté ještě hrají v NHL, takže sledujeme, co se tam děje. I u nás se objevili noví hráči, trenéři si ještě vybírají.“

"Zlatá éra hokeje"

Na utkání mezi Sovětským svazem a Československem Vladislav Treťjak dodnes vzpomíná jako na zlatou éru hokeje. Aniž by současným hokejistům upíral jejich zásluhy.

„Tehdy už bývalo vlastně předurčeno, že se ve finále utkají Sovětský svaz a Československo. Pro nás bývával váš tým vždy hlavním soupeřem. Náš hokejový styl a váš byl stejný, takže turnaje většinou končily bojem o zlato. To byla úroveň! Byl to vrchol evropského hokeje,“ vzpomíná Treťjak.

Přátelské vztahy mezi hráči a vzájemný respekt podle něj zůstaly dodnes. „Český tým budí úctu, máte po světě hodně dobrých hokejistů. Zůstáváme v kontaktu i s vedením vašeho hokeje. Máme opravdu bezproblémové, velmi dobré vztahy – jak mezi federacemi, tak mezi hráči, z nichž mnozí hrají v kontinentální lize,“ upozorňuje Treťjak.

Prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak | Foto: Martin Dorazín

Jako jeden z nejtěžších zápasů utkvěl prezidentovi Ruské hokejové federace v paměti ten olympijský v roce 1976.

„Nejtěžší byl asi zápas na olympiádě v Innsbrucku v roce 1976, když jsme prohrávali v přesilovce tři proti pěti. To vítězství bylo opravdu těžké, ale naši hokejisté to dokázali. Československo bylo prvnímu místu na olympiádě hodně blízko,“ zdůrazňuje.

Přestože Sovětský svaz i Československo už zmizely z mapy, dobrý hokej podle Treťjaka zůstal. Hodně se prý ale změnil.

„My jsme hráli jiný hokej, teď je hra rychlejší. Dřív to byla profesorská hra, měli jsme hodně talentovaných hokejistů, se kterými se pracovalo víc individuálně. Neříkám, že ti dnešní nemají talent, ale dřív byl každý sovětský nebo československý hokejista jako briliant,“ soudí Treťjak.

Můžeme Rusy nachytat, věří Jaroslav Špaček. O sestavě mají trenéři jasno

Číst článek

Současný hokej je podle něj víc silový než akademický. „Dnes je hodně dobrých hokejistů, ale oni hrají jinak. Je to severoamerický hokej s příměsí evropského, je silový a rychlejší. A také do něj vstoupila komercionalizace. Ale v případě mistrovství světa, kdy hokejisté hrají za svou zemi, není komerční stránka na prvním místě,“ připouští Treťjak.

A kdo se probojuje do finále? Budou to Rusové a Češi? „Možné je všechno, nikdo nemá nic jisté, ale my samozřejmě chceme hrát finále. Nevím, je to těžká otázka, ale my se budeme snažit,“ uzavírá prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak.

Prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak | Foto: Martin Dorazín

Dnes od 19.15 vysílá Radiožurnál přímý přenos zahajovacího utkání evropského šampionátu mezi Ruskem a Českem. Můžete ho poslouchat i na streamu Český rozhlas Sport na digitálních přijímačích nebo v mobilní aplikaci iRadio. Český rozhlas je jedinou rozhlasovou stanicí v Česku, která přenosy zápasů v Moskvě a Petrohradě vysílá.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme