Faksa se s některými spoluhráči seznámil až ráno. Účastí na MS se mu splnil sen

Na cestě strávil víc než den a z letadla šel prakticky rovnou na led. Hokejista Dallasu Radek Faksa už je na mistrovství světa v Moskvě a proti Dánsku bude hrát. Po dlouhých přeletech mu hodně pomohlo ranní rozbruslení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Radek Faksa se k hokejové reprezentaci připojil jen pár hodin po příletu do Moskvy

Útočník Radek Faksa se k hokejové reprezentaci připojil jen pár hodin po příletu do Moskvy | Zdroj: ČTK

„Musím se trošku probudit a rozjet nohy. Od té doby, co jsme vypadli, jsem nebyl na ledě. Určitě si to musím trošku osahat, je tady větší kluziště, takže je to jiné. Je super, že jsem si mohl před zápasem zabruslit,“ hlásil v neděli ráno Radek Faksa novinářům v Moskvě.

Dvaadvacetiletého útočníka čeká první zápas za dospělou reprezentaci. V šatně národního týmu tak nezná úplně všechny. „Asi takových sedm osm hráčů jsem znal z minula, jinak jsou to starší kluci. Všechny neznám, seznámil jsem se až dneska ráno,“ přiznává Faksa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Musím se trošku probudit a rozjet nohy. Od té doby, co jsme vypadli, jsem nebyl na ledě, podotýká útočník hokejové reprezentace Radek Faksa

Ti nejstarší kluci jsou třiatřicetiletí Tomáš Plekanec a Petr Koukal. Ze svého dětství ale Faksa pamatuje jiné a je rád, že se také dostal na světový šampionát.

„Už jak jsem přijel do Moskvy, viděl jsem všude plakáty. Minulý rok jsem se byl na mistrovství v Česku podívat. Byl to vždycky můj sen si tady zahrát a jsem rád, že tu teď můžu být. Když byla generace s Jágrem, sledoval jsem každé mistrovství světa a vždycky jsem si říkal, že bych jednou rád přijel a hrál za naši zemi. Je to můj sen,“ těší Faksu.

V týmu s Jaromírem Jágrem odehrál Faksa první duel v NHL za Dallas. Teď je to on, na koho národní tým čekal jako na poslední posilu z NHL. Proti Dánsku bude Faksa třináctým útočníkem a trenéři ho chtějí do hry zapojit.

„Nervozita určitě bude. Bude to trošku jiné, musím si zvyknout. Nepůjde to hned, ale po dnešním zápase máme pár tréninků, takže se do toho můžu dostat. Věřím, že všechno bude v pořádku,“ doufá Faksa.

Čeští hokejisté nastoupí na mistrovství světa proti Dánsku, a pokud vyhrají, na čtvrtfinále se nemusí stěhovat. Utkání začíná v 15:15 a Radiožurnál i ČRo Sport odvysílají přímý přenos celého zápasu.

Česko x Dánsko na MS | Foto: Český rozhlas

František Kuna, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme