Finové ve finále MS Kanadu zatím nikdy neporazili. Teď mají šanci tuto bilanci napravit

Na turnaji už se jednou potkali, ale tehdy v uvozovkách o nic nešlo. Hokejisté Finska porazili Kanadu v základní skupině mistrovství světa 4:0. Teď už se ale oba týmy přesunuly z Petrohradu do Moskvy, kde je čeká finále Světového šampionátu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve finále MS v hokeji se dnes utkají Finové a Kanaďané

Ve finále MS v hokeji se dnes utkají Finové a Kanaďané | Zdroj: Reuters

Vypadalo to na velkou odvetu za loňské finále v Praze, hokejové Rusko si přálo boj o zlato proti Kanadě, ale muselo se v semifinále sklonit před Finy.

Ti si zahrají finále právě proti obhájcům titulu z Prahy. A sledovat to bude i dlouholetý trenér týmů v NHL a také současný kouč Magnitogorsku Mike Keenan.

„To je velmi těžké odhadnout. Když se podíváte na Finy, je neuvěřitelné, jaký tady v Rusku mají tým. Ukazují v každém zápase svojí sílu. Sice to vypadá dobře podle výsledků a sestav, ale fanoušci to vidí až moc jednoduše, neví, co všechno stojí za tím, abyste vyhráli celý turnaj. Podívejte se na domácí Rusko. Ta očekávání jsou prostě obrovská a hráči o tom sice tolik nemluví, ale jsou pod obrovským tlakem,“ říká Keenan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přijel jsem se podívat na Kanaďany, abych měl přehled, jak doplnit tým na Světový pohár, říká Mike Babcock

Pod tlakem však budou spíš hokejisté Finska a Kanady před večerním finálovým zápasem. A jsou zde i hráči, kteří nemusí myslet jen na týmový úspěch.

Hrají například o své další angažmá v NHL, ale třeba i o účast na zářijovém Světovém poháru. A proto dorazil do Ruska i kanadský trenér a generální manažer Toronta Mike Babcock.

„Přijel jsem se podívat samozřejmě na Kanaďany, abychom měli přehled, jak doplnit tým na Světový pohár. Ale zajímají mě i jména z ostatních týmu. Laine a Matthews,“prohlásil Babcock.

Ano, Fin Laine a Američan Matthews hrají na turnaji i o to, kdo si je vybere do týmů NHL. A před Babcockem se musí mít na pozoru.

Babcock jako generální manažer Maple Leafs v Rusku nesmí chybět, i proto, že jeho Toronto bude během draftu na konci června vybírat jako první. Informací snad Babcock stihl ještě před večerním finále získat dost.

Nezastavitelní Finové prahnou po třetím letošním zlatu. Všechno u nás šlape, říká útočník Aho

Číst článek

„Byl jsem pár dní v Petrohradu, to je opravdu nádherné město, v Moskvě jsem chvíli. Ale jsem tu kvůli hokeji, takže teď jsou moje myšlenky hlavně na to, jak to celé dopadne. Těším se,“ přiznal uznávaný trenér.

Finále Finsko versus Kanada se hrálo v 80leté historii světových šampionátů dvakrát. Poprvé v roce 1994 v Itálii, podruhé v roce 2007 tady v Moskvě. A v obou případech vyhrála Kanada.

Finové sahají po zlatu po pěti letech, Javorové listy obhajují zlato z Prahy z minulého roku.

Přímý přenos z celého zápasu si můžete poslechnout na Radiožurnálu a také na Českém rozhlasu Sport, který naladíte digitálně a také na webu zprávy.rozhlas.cz.

František Kuna, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme