Finští hokejoví junioři jedou, ruský veterán má smůlu. Na SP nominují i další evropské země

Česká republika již donominovala hráče na Světový pohár. Pomalu se k ní přidávají i další evropské hokejové mocnosti. Stejně jako u nás se ani ostatní trenéři nevyhnuli rozhodnutím, která budou v médiích hojně diskutována. Ve finském dresu se představí mladící Aho a Laine. Rusko naopak nebude reprezentovat Ilja Kovalčuk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sebastian Aho při oslavě gólu v semifinále proti Rusku

Sebastian Aho při oslavě gólu v semifinále proti Rusku | Zdroj: Reuters

Osmnáctiletí útočníci Patrik Laine z Tappary Tampere a Sebastian Aho z Kärpätu Oulu se dostali do nominace hokejistů Finska na zářijový Světový pohár v Torontu. Oba se podíleli minulý týden na zisku stříbra na mistrovství světa v Rusku. Laine, kterého čeká draft NHL, byl vyhlášen nejlepším útočníkem i nejužitečnějším hráčem turnaje.

Osmatřicetiletý kouč Lauri Marjamäki, který po této sezoně přebírá finský tým po Karim Jalonenovi, zařadil do zbývající sedmičky nominovaných vedle ofenzivních talentů ještě další dva členy kádru ze šampionátu v Rusku. Brankáře Mikku Koskinena z Petrohradu a obránce Villeho Pokku, jenž patří v NHL v Chicagu, ale za dvě sezony v zámoří hrál zatím jen na farmě v Rockfordu v AHL.

Konečná nominace hokejistů Finska:

Brankáři: Pekka Rinne (Nashville/NHL), Tuukka Rask (Boston/NHL), Mikko Koskinen (Petrohrad/KHL),

Obránci: Rasmus Ristolainen (Buffalo/NHL), Sami Vatanen (Anaheim/NHL), Olli Määttä (Pittsburgh/NHL), Esa Lindell (Dallas/NHL), Ville Pokka (Rockford/AHL), Sami Lepistö (Ufa/KHL), Jyrki Jokipakka (Calgary/NHL),

Útočníci: Mikael Granlund, Erik Haula, Mikko Koivu (všichni Minnesota/NHL), Aleksander Barkov, Jussi Jokinen (oba Florida/NHL), Sebastian Aho (Kärpät Oulu), Patrik Laine (Tappara Tampere), Teuvo Teräväinen (Chicago/NHL), Leo Komarov (Toronto/NHL), Valtteri Filppula (Tampa Bay/NHL), Jori Lehterä (St. Louis/NHL), Joonas Donskoi (San Jose/NHL), Lauri Korpikoski (Edmonton/NHL).

Do výběru hokejistů Ruska pro Světový pohár v Torontu přibyli obránci Alexej Jemelin z Montrealu, Alexej Marčenko z Detroitu a také Nikita Zajcev z CSKA Moskva, jenž se nedávno upsal Torontu. Do výběru se dostali i hráči z Kontinentální ligy - útočníci Jevgenij Dadonov, Vadim Šipačov, Ivan Tělegin a bek Vjačeslav Vojnov. V týmu není hvězdný útočník Ilja Kovalčuk.

Nedostalo se nakonec na Kovalčuka, jenž nosí kapitánské "céčko" v Petrohradu a patřil k tradičním lídrům Ruska na velkých mezinárodních akcích, kde býval kapitánem či asistentem. Třiatřicetiletý dvojnásobný mistr světa a bývalý hráč Atlanty a New Jersey měl ale koncem sezony problémy s formou, a v úvodu play-off KHL byl dokonce vyřazen ze sestavy Petrohradu.

Konečná nominace hokejistů Ruska:

Brankáři: Sergej Bobrovskij (Columbus/NHL), Semjon Varlamov (Colorado/NHL), Andrej Vasilevskij (Tampa Bay/NHL),

Obránci: Alexej Jemelin, Andrej Markov (oba Montreal/NHL), Vjačeslav Vojnov (Petrohrad/KHL), Dmitrij Orlov (Washington/NHL), Dmitrij Kulikov (Florida/NHL), Alexej Marčenko (Detroit/NHL), Nikita Zajcev (Toronto/NHL),

Útočníci: Jevgenij Dadonov, Vadim Šipačov (oba Petrohrad/KHL), Arťom Anisimov, Artěmij Panarin (oba Chicago/NHL), Nikita Kučerov, Vladislav Namestnikov (oba Tampa Bay/NHL), Jevgenij Kuzněcov, Alexandr Ovečkin (oba Washington/NHL), Ivan Tělegin (CSKA Moskva/KHL), Vladimir Tarasenko (St. Louis/NHL), Nikolaj Kuljomin (New Jersey/NHL), Pavel Dacjuk (Detroit/NHL), Jevgenij Malkin (Pittsburgh/NHL).

ČTK, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme