Floridské Hvězdné války aneb jak se Jágr stal druhým nejproduktivnějším hráčem NHL

Asi jen málokdy se stane, že vychytáte v NHL vítězství číslo 447 a v historických tabulkách se vyškrábete na pátou pozici, a přesto nejste oslavován jako hlavní hvězda večera. Tento pocit po zápase proti Buffalu prožil gólman Floridy Roberto Luongo. Mrzet ho to ale nemuselo, protože palcové titulky novin patří Jaromíru Jágrovi, jeho kolegovi, který se právě dostal na druhé místo v historickém bodování NHL.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Jágr v zápase proti Buffalu

Jaromír Jágr v zápase proti Buffalu | Zdroj: ČTK

Hokejová Florida se musí hodně snažit, aby pro své domácí zápasy přilákala do ochozů na poměry NHL důstojný počet fanoušků.

Lidé z PR oddělení floridského týmu proto často vymýšlejí různé akce za účelem toho, aby BBT Center nezela prázdnotou. Nejinak tomu bylo i před zápasem proti Buffalu, kdy se značka Floridy Panthers spojila s veleúspěšnou filmovou ságou Star Wars.

A tentokrát to byla skutečně trefa do černého, protože příběh, jaký zápas přinesl si nezadal nic s legendárními snímky George Lucase.

Hlavní role se – především k radosti domácích fanoušků – ujal Jaromír Jágr.

Jeho cestě za historickým milníkem nechybělo nic – poklidný začátek, naděje, zmar a následný triumf.

Duel proti Buffalu začali Panteři skvěle – svého soupeře drtili, a když krátce po polovině zápasu vedli už 2:0, nezdálo se, že by je mohlo něco zastavit.

Nejezděte mi do rohu, říkal Jágr českým spoluhráčům. Přednost mu dával i Lemieux

Číst článek

Jenže jak už to u hollywoodských trháků bývá, nikdy nic nejde podle plánu. Hokejisté Buffala se zmátořili a dvěma slepenými góly v rozmezí 36. až 37. minuty srovnali skóre.

U vyrovnávacího gólu Buffala byl na ledě i Jágr. Český útočník nedokázal gólu zabránit a jen nevěřícně sklopil hlavu směrem k ledové ploše.

To ale ještě nebylo všechno – necelých osm minut před koncem zápasu Buffalo dokonalo obrat a vypadalo to, že se budou fanfáry na počest Jágrova milníku odkládat.

Poté se však ve floridských Panterech vzbudila síla a dokázali záhy vyrovnat na 3:3. Asistencí se na tom podílela i legendární osmašedesátka, která si tak připsala 1887. bod kariéry a v historické tabulce dorovnala Marka Messiera.

Fanoušci tento moment oslavili bouřlivým potleskem. Chvíli poté se pak na kostce nad ledem objevily důležité chvíle Jágrovy kariéry – nechyběl třeba ani jeho první gól.

Třešničkou na dortu pak bylo vítězství Floridy v nájezdech, díky kterému se do dějin stoleté ligy zapsala i gólmanská jednička domácích. Roberto Luongo totiž zaznamenal výhru číslo 447, což ho v tabulkách posunulo na dělené páté místo.

Bezprostředně po zápase bylo v kabině domácích pořádně živo. Ještě před tím, než byli dovnitř vpuštěni novináři, se z kabiny ozývaly oslavné popěvky, jako by Panteři poprvé v historii vyhráli Stanley Cup.

Nebylo tomu ale tak. To jen floridští hráči poctivě oslavovali výhru v základní části, která byla okořeněna pár historickými momenty.

Jaromír Jágr po zápase s Buffalem | Foto: Jakub Knoll

A pár minut poté už Jaromír Jágr v holičském plášti (tímto způsobem letos Panteři označují svého nejlepšího hráče zápasu) vyprávěl žurnalistům o svých dalších plánech – mimo jiné opět připomněl, že chce hrát až do padesáti!

„Před sezonou jsem věděl, že když se nezraním a budu důstojně hrát, tak je otázka času, než těch 19 bodů přijde,“ okomentoval Jágr svůj historický počin pro Český rozhlas.

Jeho milník byl velkým zážitkem i pro jeho spoluhráče. „Jardo, vyfotíš se se mnou? Dám si to pak zarámovat,“ žádal svého spoluhráče a krajana obránce Jakub Kindl.

Jaromír Jágr a Jakub Kindl | Foto: Jakub Knoll

Jágr však zatím nekončí, a tak je možné, že zarámované fotografie budou ještě přibývat.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme