Fórky se dělají na Novém Zélandu stejné jako v Rakovníku, říká Jiří Pilík

S Novým Zélandem mají všichni spojené All Black. Rugby je u protinožců sportem číslo jedna, ale pokud chcete na ostrovech v Tichém oceánu na led, klidně si přivezte i brusle. Jak to udělali dva spoluhráči z Rakovníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Novém Zélandu vám dají i jmenovku na dres. Viz. Pilík vpravo

Na Novém Zélandu vám dají i jmenovku na dres. Viz. Pilík vpravo | Foto: František Kuna | Zdroj: Český rozhlas

A i když hrají v Aucklandu nejvyšší soutěž, jsou to stále amatéři.

„Fakt to není bohatá, profesionální liga, takže si něco platíš sám. Třeba hokejky nefasuješ. U nás v kraji je fasuješ, tady ne,“ říká Jiří Pilík.

„My měli zrovna štěstí, že jsme byli v nejchudším týmu, který v lize je. Takže jsme nedostávali nic,“ popisuje Pilík rozdíly mezi českým krajem a novozélandskou nejvyšší soutěží. V ní je pět týmů, ale hrát nemůže úplně každý.

Přehrát

00:00 / 00:00

V mužstvu jsou hlavně Novozélanďané, kteřé smí být doplnění o pět hrajících importovaných hráčů na soupisce pro daný zápas, říká o pravidlech hokeje na Novém Zélandu Jiří Pilík.

„Mužstvo je tvořené hlavně z Novozélanďanů a podle pravidel v něm smí být pouze pět hrajících importovaných hráčů na soupisce pro daný zápas.“

A dva z nich jsou rakovničtí Jiří Pilík a Ondřej Kozák. A když bychom ještě zůstávali u porovnání českého kraje s novozélandskou 'extraligou', musíme zmínit jeden důležitý fakt, a to je cestování na zápasy.

„Letíš letadlem na Jižní ostrov a tam hraješ. Mezi pět importovaných hráčů patří většinou Američané a Kanaďané. Potkal jsem zatím jenom jednoho Čecha.“

I když hráči peníze na ruku nedostanou, stojí režie klubu velké peníze. Cestování je tou největší položkou v rozpočtu a tak, když už se někam letí, odehraje se toho víc.

„Hrají se dvojzápasy. Hraje se v sobotu a v neděli s tím samým soupeřem. A stejně se pak hraje doma.“

Po skončení sezona, vymění Pilík s Kozákem klasické brusle za ty kolečkové a může začít soutěž v inline hokeji.

Jiří Pilík sehnal na Novém Zélandu práci v hokejové kabině

Číst článek

„Mysleli jsme si, že je tady jenom jeden stadion, ale je jich tady víc. Dělají tady i veřejný bruslení na inlinových bruslích, kde si je každý může půjčit,“ říká o inline hokeji Ondřej Kozák.

Rakovnická dvojice se nenudí a volného času zase tolik není. Jeden prodává kola, druhý pracuje se sádrokartonem. V hokejové šatně si pak mohou hlavu vyčistit úplně stejně, jako v Česku.

Jinými slovy - je prostě jedno, jestli jste v kabině HC Rakovník, PZ Kladno nebo Botany Swarm.

„Je to všude stejný. Vtípky se dělají všude stejný. Narážky, fórky - stejný jako v Čechách. Akorát melou anglicky, to je jediný rozdíl. Jsou to prostě hokejisti,“ říká po skypu z novozélandského Aucklandu Jiří Pilík. A s Ondřejem Kozákem si mohou jít zabalit hokejovou výstroj. Teď už jen nesplést brusle.

Vojtěch Bureš, František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme