Hlavně neodpadnout první a pozor na Slováky. Liberečtí hokejisté slavili titul

Hokejisté Liberce získali poprvé v klubové historii extraligový titul. V šestém zápase finálové série porazili Spartu v prodloužení gólem Martina Bakoše, který tak odstartoval mistrovské oslavy. Vítězné doutníky ještě hráči vykouřili v pražské O2 areně, pak s blyštivým pohárem vyrazili domů pod Ještěd, kde si spolu se stovkami fanoušků o půlnoci užívali vítěznou euforii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masarykův pohár putoval z jedné rukdy do druhé

Masarykův pohár putoval z jedné rukdy do druhé | Foto: František Kuna | Zdroj: Český rozhlas

„V tomhle mančaftu je velmi důležité neodpadnout první. Při jedné akci se to stalo našemu kapitánovi a přišel domů zmalovaný. Takže neusnout první je základ,“ radí v kabině Bílých Tygrů v pražské O2 areně brankář čerstvých mistrů Ján Lašák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo v kabině se oslav libereckého titulu zúčastnil reportér František Kuna

Gólman mistrů se zajímal i výsledek fotbalu. Sparta totiž zažila „černou neděli“, když prohráli hokejisté i fotbalisté. „Ale hokejisté prohráli se ctí. Byli skvělí. Hráči i Pöpperle. Prodloužení jsem si užíval a věřil jsem, že vyhrajeme. Znám kluky a věděl jsem, že na konci umíme hrát nejlepší hokej.“

V prodloužení byl Liberec lepší, trefil i tyč. Ale rozhodující gól dlouho nepadl. „Říkali jsme si, že musíme hrát pořád stejně, že to musí přijít. Důležité bylo, že jsme věřili všichni," přiznal Lašák.

Do kabiny se hokejisté přemístili z prvních oslav na hrací ploše. I tam byl kapitán Jan Výtisk hlavním objektem zájmu spoluhráčů. Oholili ho přímo na ledě.

Mistři extraligy | Foto: František Kuna | Zdroj: Český rozhlas

„Aspoň má větší plochu, i na hlavu se mu toho vejde dost,“ směje se Lašák. „Ale on už ví, že nemůže usnout. Uvidíme, jak je zkušený.“

V lehce poškozené šatně se mezitím zapalují vítězné doutníky, otevírají a rozbíjí lahve se sektem, nechybí ani litry piva. Do nepořádku na podlaze odpadají chrániče na zuby, izolepa i další součásti výstroje.

„Máme tady hodně Slováků, na ty si musíme dát pozor. Protože kdo usne jako první, tak to odnese. Radši nebudu říkat jak,“ vysvětluje Jan Výtisk a mluví z vlastní zkušenosti. „Byly to nervy, ale myslím, že jsme měli více sil. Víc jsme chtěli a nakonec to tam spadlo. Jsme za to strašně rádi,“ dodal kapitán.

Kouče Pešána z Liberce dvakrát vyhodili, napotřetí získal Bílým Tygrům titul

Číst článek

Na oslavu prvního titulu v historii klubu zvolili Tygři silné kuřivo, tlusté doutníky se daří zapálit až na několikátý pokus. „Chutnají výborně. Všichni si to zasloužíme, jsme maximálně spokojení,“ raduje se Ondřej Vitásek. „Smrdím úplně od všeho, ale to je jedno. Dneska domů asi nejdu,“ plánuje.

Jan Stránský na sobě má jen tři věci. Medaili, vítěznou čepici a suspenzor. A přesně v tomto úboru ho měl reportér František Kuna na místě vyfotit.

„Až po nějakém čase vystřízlivím, tak si to ještě rozmyslím. Teď to nikam dávat nebudu, ale určitě si to zarámuju. Už jsem si dal dvě piva a půlku ‚šáňa‘. Je to rychlé, když jsme hráli pět třetin,“ vysvětluje Stránský rychlé tempo oslav.

Neupravené snímky naleznete na twitterovém účtu autora.

Do práce nejdeme, je to domluvené

Po autobusovém přesunu následuje další zastávka – domácí aréna Bílých Tygrů v Liberci. Na její ploše se tísní tisíce fanoušků, které pořadatelé výjimečně pustili až na led. Na malém pódiu uprostřed haly se mistři objevují krátce po půlnoci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na severu Čech sledoval příjezd mistrů zpravodaj ČRo David Nyč

„Moc si vážíme toho, co fanoušci předvedli, ten titul patří i jim. Dokážete se představit, že v autobuse to bylo hodně veselé. Padly nějaké veselé hlášky, zazpívali jsme si… Nádhera! Bude to dlouhá noc, možná i dlouhé dny,“ nevzdává se Ondřej Vitásek ani v Liberci představy, že domů ještě chvíli nedorazí.

„Lidi na to čekali x let. Chodily mi i zprávy, že doufají, že se toho titulu dožijí. Tak ho mají tady,“ dodává další z vítězů extraligy Lukáš Derner.

Halou zní domací pokřik „Libe a Libe a Liberec!“ Schází se fanoušci, kteří fandili na severu Čech, i ti, kteří za titulem cestovali do Prahy. „Byli jsme v Praze. Fandili jsme všude, kde to šlo. My vám toho napovídáme, to budete koukat,“ překřikuje se jedna ze slavících skupinek.

Oslavy se táhly dlouho k ránu bez ohledu na to, že následoval pracovní den. „Do práce nejdem. My to máme domluvené, máme dovolenou.“

Pohár převzal kapitán Jan Výtisk. O chvíli později ho spoluhráči oholili přímo na hrací ploše | Foto: František Kuna | Zdroj: Český rozhlas

Kabina Liberce v O2 areně doznala drobných škod | Foto: František Kuna | Zdroj: Český rozhlas

David Nyč, František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme