Hokejista Výtisk vyniká v extraligovém indexu. Řeknu si o víc piv, směje se obránce Vítkovic

Hokejový obránce Jan Výtisk, muž s dlouhou bradkou, který nastupuje v barvách Vítkovic, není příliš vysoký. Měří jen 182 centimetrů, zato má sto kilo, je bojovný a obětavý. To jsou parametry, které ho předurčují ke kralování v soutěži pro hráče, kteří se mimo jiné musejí také tvrdě srážet s protihráči a skákat do střel. A to Výtisk umí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Výtisk (vlevo) v zápase proti Mountfieldu HK

Jan Výtisk (vlevo) v zápase proti Mountfieldu HK | Zdroj: ČTK

Bodování už čtvrtou sezonu sleduje statistiky plus/minus, tedy účast na ledě při vstřelených a obdržených brankách v rovnovážném počtu hráčů, blokování střel a střety s protihráči s výjimkou faulů.

V tomto součtu je v posledních dvou sezonách nepřekonatelný Jan Výtisk, který ve všech těchto činnostech vyniká. „Počítá se to, co dělám celou kariéru, takže kdyby mi to nevyhovovalo, asi nejsem tam, kde jsem,“ popisuje Výtisk.

V aktuálním ročníku extraligy ještě do zelené přilby nikoho nepustil. V prvních třech měsících vyhrával nejméně o dvacet bodů. V prosinci měl ale namále. Před posledním zápasem kalendářního roku ztrácel na olomouckého beka Jana Jaroměřského jedenáct bodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kamion zatím nedostávám, ale musím se domluvit, aby toho bylo víc. Když už jsem to počtvrté vyhrál, měl bych trochu přitlačit na pilu, směje se vítkovický bek Jan Výtisk

Jenže v Litvínově získal Výtisk deset bodů a naopak Jaroměřský z ledu Liberce odjížděl se dvěma zápornými. „Jsem rád, aspoň zase dostanu nějaká piva. Teď to bylo o fous, o bod, ani jsem s tím moc nepočítal,“ těší Výtiska.

Jaroměřský těsné prohry litoval, ale vidí svou šanci v dalších letech. Podle něj v nadsázce dostanou další hráči šanci nosit zelenou helmu v době, kdy Výtisk ukončí kariéru. Ten však v pětatřiceti letech ještě hodlá v mateřském dresu Vítkovic pokračovat.

„Doufám, že budu ještě nějaký ten rok hrát, nechystám se do důchodu,“ míní Výtisk, jehož obětavou hru obdivuje celá extraliga. Třeba brankář Karlových Varů David Honzík prohlásil, že je blázen do čeho všeho skočí a že pro gólmana musí být paráda za ním chytat.

Především v oslabení se „Vyply“, jak zní jeho přezdívka, mění ve druhého brankáře. S tím souhlasí i třinecký gólman Šimon Hrubec, který si v neděli v ocelářském derby může Výtiska prohlédnout zblízka. „Je to nebojsa, ochotný skočit i po hlavě,“ oceňuje Hrubec.

Vítěz soutěže každý měsíc dostává od pivovaru nějaký ten karton plechovek. Vždyť který sportovec by si po vyčerpávajícím zápase nedopřál jedno i více piv? Výtisk by však chtěl na organizátory trochu zatlačit a využít své dominance.

„Kamion zatím nedostávám, ale musím se domluvit, aby toho bylo víc. Když už jsem to počtvrté vyhrál, měl bych trochu přitlačit na pilu,“ usmívá se šibalsky nezdolný bojovník Jan Výtisk, který indexu vévodí už i za leden. Na plzeňského Davida Němečka má náskok dvanácti bodů.

ČRo Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme