Hokejista Židlický je vděčný za další šanci, roli v týmu přijímá s pokorou

S respektem a pokorou jako málokdo přistupuje ke své hokejové kariéře obránce Marek Židlický. Dlouholetá opora české reprezentace načala další sezonu v NHL a ví, že si na sklonku kariéry nemůže moc vybírat. Jeho další štací je tým New York Islanders.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obránce Marek Židlický v dresu New York Islanders

Obránce Marek Židlický v dresu New York Islanders | Zdroj: Reuters

„Chtěl jsem zůstat v Devils, ale tvořil se tam úplně nový tým a nebyla šance tam zůstat. Navíc já už jsem ve věku, kdy si nemůžu moc vybírat, kam půjdu. Mládí má přednost a tak je to správně,“ říká pokorně Židlický.

Český obránce je realista a musel se tedy smířit i s tím, že už nebude v New Jersey po boku dalšího českého matadora v NHL Patrika Eliáše. I tak ale Židlický v New Jersey stále bydlí. Do Brooklynu, kde hrají Islanders od nové sezony v nové hale, to má někdy i dvě hodiny autem nebo jezdí vlakem. S tím se smířil. Stejně jako se svojí rolí u týmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

S pokorou příjímá Marek židlický svou roli v týmu New York Islanders

„Ani nečekám, že budu hrát přes 20 minut za zápas. Trenér mě vytěžuje tak, jak potřebuje. Tak jsme se i dohodli při podepisování nové smlouvy. Takže vážně nečekám, že budu hrát takovou porci minut. Jsem vděčný za to, že dostávám šanci hrát,“ vysvětluje Marek Židlický.

Český obránce sice ví, že 20 minut za zápas hrát nebude, ale třeba v noci na dnešek byl u výhry 6:3 nad dosud neporaženým San Jose poměrně výraznou postavou. Odehrál těsně pod 20 minut, necelé čtyři pak v přesilovce. Prostoru je tedy dost a to je velká satisfakce v sezoně, která už prý ani nemusela být.

„Říkal jsem to hned po konci minulé sezony. Konkurence tady je obrovská, a když se na to podíváte, je spoustu kluků i mladších než já, co nemůžou najít angažmá. Je strašně těžké se do týmu dostat a hrát nahoře, takže já jsem skutečně počítal s tím, že to může přijít,“ dodává český obránce.

A mohlo to přijít také pro to, že NHL tak trochu mění věkovým obsazením svoje složení. Nejviditelnější výjimku v tomto ohledu tvoří ve 43 letech Jaromír Jágr, ale jak si Marek Židlický všiml, soutěž mládne. A je to prý tím, jak moc mladí hráči dokážou o své budoucnosti přemýšlet.

„Mladí kluci jsou výborní, mají úplně jiný přístup. V osmnácti letech vědí, co chtějí v hokeji dokázat, dřou na sobě a podřídí tomu zkrátka všechno.“ I v takové konkurenci mezi mladými bude bojovat za Islanders v další sezoně NHL Marek Židlický.

Stanislav Zbyněk, František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme