Hokejisté Ruska prohráli s Amerikou, Švédsko rozstřílelo Lotyšsko

Hokejisté USA zvládli i třetí utkání na světovém šampionátu, když připravili první porážku úřadujícím mistrům světa z Ruska. V souběžně hraném utkání si Švédsko bez problémů poradilo s Lotyšskem a dostalo se do čela skupiny A. Druhá Kanada má ale večerní zápas s českým výběrem k dobru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník USA Trevor Lewis se raduje z gólu v utkání s Ruskem

Útočník USA Trevor Lewis se raduje z gólu v utkání s Ruskem | Zdroj: ČTK

Rusko začalo proti Americe sice sebevědomě, ale nebezpečnější byli zámořští hráči. Už před úvodním gólem se mohli dostat do vedení, když chybu Kovalčuka nepotrestal Eichel.

Do vedení se dostal americký výběr po buly v útočném pásmu. První střelu ještě brankář Bobrovskij vyrazil maskou před sebe, ale dorážka Lewise už zapadla za jeho záda.

Po inkasovaném gólu Rusové přidali, ale spolehlivého Campbella nepřekonali. V závěru první třetiny nejdříve bez problémů ubránili americkou přesilovku při vyloučení Jakovleva a v poslední minutě rozehráli svoji početní výhodu, když na trestnou lavici usedl Faulk.

Vstup do druhé třetiny se Rusku vydařil, i když neproměnilo přesilovou hru, brzy vyrovnalo Bělovem.

Vzápětí ale putoval na trestnou lavici Chudinov a za půl minuty k němu přisedl Medveděv. Američané tak hráli 90 vteřin přesilovou hru pět na tři a v jejím závěru prostřelil ruského gólmana Krug.

Rusové se opět vrhli za vyrovnáním a dokonce dostali po závaru před Campbellem puk do branky, ale rozhodčí předtím přerušil hru a gól tak nemohl platit.

Ve třetí třetině se zámořský tým soustředil na precizní obranu a vyrážel do nebezpečných kontrů. Jeden z nich využil Arcobello a zbýšil na rozdíl dvou gólů.

Ruští hokejisté ještě utkání dokázali zdramatizovat, když si přihrávku Plotnikova srazil do vlastní branky americký obránce Jones.

Na vyrovnání už ale Rusové nedosáhli. Naopak při závěrečné power play inkasovali čtvrtý gól.

Hokejisté USA zastavili i rozjeté Rusko, kterému připravili první porážku na turnaji, sami neztratili ještě ani jeden bod. | Foto: ČTK

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina B (Ostrava):
Rusko - USA 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 24. Bělov (Panarin, Dadonov), 57. Plotnikov (Kulikov, Anisimov) - 7. Lewis (Jones, Eichel), 27. Krug (Jones, Faulk), 52. Arcobello (Vesey), 60. Nelson. Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Vinnerborg (Švéd.) - Mills (Kan.), Tošenovjan (ČR). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Švédsko přibrzdilo v úvodu zápasu vyloučení Forsberga, které sice Lotyšsko nepotrestalo brankou, ale favorit nemohl hned od začátku vyvinout na soupeře očekávaný tlak.

Na úvodní branku tak čekali fanoušci až do 18. minuty. Na trestnou lavici usedl za podražení Sotnieks a v přesilové hře skončila za zády Masalskise přihrávka Erikssona, kterou nešťastně tečoval obránce Cibulskis.

V závěru úvodního dějství ještě trefil při další početní výhodě Forsberg tyč lotyšské branky. V polovině druhé třetiny se podruhé v přesilové hře prosadil Eriksson, když dorazil za lotyšského brankáře vyraženou střelu Kronwalla.

Za necelé tři minuty se poprvé v utkání prosadili Lotyši. Po střele Daugavinše se před švédskou brankou nejlépe zorientoval Darzinš a vstřelil kontaktní gól.

Lotyšská radost ale trvala pouze 11 vteřin. Forsberg dostal výhodu trestného střílení a jeho provedení nemělo chybu, po nádherné kličce zakončoval prakticky do prázdné branky.

V závěru druhé třetiny ještě navýšil vedení Švédska Eriksson, když tečoval střelu Ahnelöva a završil tak hattrick.

Třetí třetina se proměnila ve švédskou exhibici. Seveřané nastříleli odevzdanému soupeři další čtyři branky a v pohodě dokráčeli k vysokému vítězství.

Hokejisté Švédska si proti Lotyšsku s chutí zastříleli, hattrickem se blýskl Eriksson. | Foto: ČTK

Skupina A (Praha):

Lotyšsko - Švédsko 1:8 (0:1, 1:3, 0:4)
Branky a nahrávky: 33. Darzinš (Daugavinš, Galvinš) - 18. Eriksson, 31. Eriksson (Ekholm, S. Kronwall), 34. F. Forsberg z trestného střílení, 40. Eriksson (Ahnelöv), 45. Möller (Ekman-Larsson, Klingberg), 50. Josefson (J. Lundqvist), 58. J. Lundqvist (Hjalmarsson, Ekman-Larsson), 60. Rask (Ericsson, Lindholm). Rozhodčí: Hodek (ČR), Rantala (Fin.) - Lhotský (ČR), Kilian (Nor.). Vyloučení: 5:5. Využití: 1:3. Diváci: 15.315.

Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme