Hokejová legenda Jaromír Jágr slaví 45. narozeniny

Legendární Jaromír Jágr slaví 45. narozeniny a i v tomhle pokročilém hokejovém věku stále hraje nejlepší soutěž světa. V této sezoně navíc překonal jeden významný historický milník, už je druhým nejproduktivnějším hráčem historie NHL. Během své kariéry dokázal už prakticky všechno, vyhrál Stanley Cup, má několik individuálních ocenění z NHL, dvě zlata z mistrovství světa a nechyběl ani u triumfu českého týmu na olympijských hrách v Naganu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Jágr

Jaromír Jágr | Zdroj: Reuters

Když vlasatý klučina Jágr odcházel za moře, bylo mu 18 let. Vlály mu vlasy z helmy, neuměl anglicky, do Kladna volal, že chce domů. V roce 1990 mohl ale jen málokdo tušit, jakou má před sebou budoucnost a že i teď v roce 2017, budeme psát o tom, že někdo v 45 letech hraje stále nejlepší ligu světa.

Když se Jágr v NHL usadil a už byl za velkou hvězdu, řešily se tehdy stejné problémy jako nyní. Řeč je o účasti hráčů z NHL na olympijských hrách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kromě bodů za góly a asistence v NHL je Jaromír Jágr už dlouhou dobu nejstarším hokejistou v nejlepší lize světa NHL

„Účast na olympijských hrách láká asi každého. Všechno záleží na tom, jestli se NHL domluví s olympijským výborem, a jestli se soutěž přeruší a hráči NHL by odjeli. Bylo by to perfektní a já doufám, že bych byl nominovaný a rád bych přijel, určitě by to bylo zajímavé,“ řekl tehdy Jágr.

A že to tedy zajímavé bylo. Česká republika překvapila hokejový svět. Jágr při rozhodujícím čtvrtfinálovém gólu salutoval Američanům, pak pomohl vyřadit kolébku hokeje z Kanady v sestavě s Gretzkym, který už má jako jediný víc bodů v NHL než Jágr. No a pak si Češi ve finále poradili s Ruskem.

Jágr to oslavoval - stejně jako všechny úspěchy - na zádech s osmašedesátkou. Tu nosí kvůli babičce, právě ona mu o okupaci a roku 1968 hodně vyprávěla. Ano, pravda, finále mělo jiné složení než Československo - Sovětský svaz a tohle se tolik neřešilo. Češi s Jágrem v sestavě vyhráli olympijský turnaj a po rozhlasových linkách se vysílání Českého rozhlasu vypravilo právě do Japonska za reportérem Alešem Procházkou, který finále komentoval a reportér Tomáš Lörincz udělal rozhovor.

Máte na krku olympijské zlato, co pro vás znamená?
Já tam zrovna nic nemám, tu medaili jsem dal tátovi, ale je to super, je to perfektní, ani jsem o tom nikdy nesnil. Když jsem odcházel v osmnácti do NHL, tak jsem počítal s tím, že nikdy nebudu na mistrovství světa nebo na olympiádě a najednou taková příležitost byla a Češi vyhráli.

Co tomu říkal otec?
Viděl jsem ho v kabině, tak tam brečel, fotili jsme se, radovali jsme se a určitě byl během zápasu nervózní.

Podobné pocity prožívali určitě i příznivci v České republice. Co byst jim vzkázal?
Aby pořádně slavili a počkali na nás, až přijedeme, aby to oslavili ještě s námi.

27 let Jágrovy kariéry v grafech. Podívejte se, jak stoupá hvězda nejlepšího českého hokejisty

Číst článek

V Česku se tehdy slavilo snad celý týden, možná ještě déle. Jaromíru Jágrovi bylo čerstvých 26 let, narozeniny oslavil právě v Naganu. Byl ve věku, kdy studentům končí všechny možné slevy a čeká je život bez školy. Jenže Jágr měl už v tak nízkém věku myšlenky na to, jak ukončí reprezentační kariéru.

To bylo v roce 1998. O rok později říká Jaromír Jágr Českému rozhlasu: „Když jsem odcházel do Ameriky, tak jsem si dal jeden takový cíl, a to stát se nejlepším hokejistou na světě, nebo aspoň se o to pokusit. Dal jsem ostatní věci stranou a stoprocentně jsem se věnoval hokeji. Za těch devět let se mi zdá, že jsem se dostal někam, kam jsem se chtěl dostat a chtěl bych začít něco nového. Tak jsem si vybral školu, chtěl bych dokončit střední školu a pak bych chtěl jí na vysokou a studovat dálkově v Čechách.“

Ambiciózní Jágr splnil ze svého studijního plánu polovinu. Maturitu má, vysokou školu ne. Stále totiž jezdí po ledě. Dnes slaví 45. narozeniny a pořád hraje v nejlepší lize světa. Po půl čtvrté se bude Jaromíru Jágrovi věnovat i Český rozhlas Plus v pořadu Zaostřeno.

ČRo, František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme