Hokejová 'repre' 70. let byla komplet už více než měsíc před MS. Teď se to nestíhá

Hokejová reprezentace je na začátku přípravy před domácím mistrovství světa, které zahajuje 1. května – tedy zhruba za měsíc a půl. Osmnáctka hráčů začne trénovat ve Velkých Popovicích, ale hlavní opory národního týmu zatím ještě bojují na klubové úrovni a kádr doplní později. Kdyby Vladimír Růžička trénoval reprezentaci třeba v sedmdesátých letech, podobné problémy by řešit nemusel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Pospíšil (vlevo) a Milan Nový. Jejich čísla (11 a 6) visí u stropu haly

František Pospíšil (vlevo) a Milan Nový. Jejich čísla (11 a 6) visí u stropu haly | Foto: František Kuna | Zdroj: Český rozhlas

„Samozřejmě budeme čekat na další, ale tak to bude jako vždycky. Bylo to tak i v Německu, bylo to tak i loni. Uvidí se, jak bude pokračovat NHL,“ říká současný trenér Vladimír Růžička.

„Řeším Jardu Jágra, protože vloni řekl, že už nechce, ale potřebuju se mu dovolat. Řeším i Martina Ručínského, byl jsem se podívat v Litvínově a byl nejlepší na hřišti, mám o něj obrovský zájem,“ přiznává reprezentační trenér a nevadí mu ani, že oběma legendám je dohromady téměř 90 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

S hokejovým reprezentantem zlatých 70. let porovnával skládání reprezentace tehdy a teď František Kuna

Ohledně složení reprezentace může mít Vladímír Růžička se svými asistenty Špačkem a Weissmannem sice poměrně jasno, ale kdo a hlavně kdy tým doplní, to jsou velké neznámé. Čeká se, jak dopadne domácí soutěž, hráči jsou po Evropě a hlavně v NHL, kde základní část skončí až za necelý měsíc.

„Ti, co skončí základní část, skončí 11. dubna. Uvidíme, které ještě pozveme. A určitě budeme stát o to, aby když tak přijeli,“ dodává Růžička.

Někteří hráči z NHL se tedy připojí v polovině dubna, tedy dva týdny před mistrovstvím, a ještě ani tohle nebude finální podoba týmu. Situace, která je nepředstavitelná pro československé reprezentanty ze zlatých 70. let.

„Tam to bylo tak, že jakmile skončilo poslední utkání, nehrálo se v té době play-off, byla udělaná taková jakoby větší pauza na regeneraci. Ale to už jsme byli v takových cyklech pohromadě. Jedna část byla třeba v Teplicích a potom před šampionátem jsme už byli možná měsíc a půl celé mužstvo pohromadě,“ vzpomíná nejlepší obránce pražského mistrovství světa v roce 1972 František Pospíšil.

Program streamu ČRo Sport

Číst článek

A aby byl tým stejně jako tehdy kompletní měsíc a půl, musel by mít svou podobu už teď. Dřív prostě neměl československý hokej hráče rozstrkané po Evropě či snad v NHL.

Podobné dilema, jako má Růžička teď, se tak řešilo jen v zámoří. „Je to bohužel takový systém, který měli v té době jenom Kanaďani a Američani, kdežto tam ti všichni měli už trochu připravený model té závěrečné přípravy,“ konstatuje Pospíšil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Těžkosti Vladimíra Růžičky se skládáním reprezentačního týmu popsal František Kuna s mistry světa z roku 1972

František Pospíšil mluvil o tom, že tým byl pohromadě obyčejně už měsíc a půl před šampionátem. Když se ale podíváte na složení československé reprezentace v sedmdesátých letech, zjistíte, že parta byla pohromadě daleko déle než oněch šest týdnů.

„V roce 1972 to mužstvo jakoby krystalizovalo. Tam jsme byli pohromadě – řeknu – šest let a doplňovalo se o mimořádné talenty. Například Ivana Hlinku, Láďu Martince,“ vzpomíná František Pospíšil.

Bývalý bek bude při domácím mistrovství světa sledovat hlavně své nástupce v obraně, u kterých mu prý něco chybí.

„Je tam hodně síly, agrese a málo vtipu,“ uzavírá František Pospíšil.

V Praze získal národním tým zlato naposledy v roce 1985 v sestavě s Vladimírem Růžičkou, který chce oznámit nominaci na letošní MS týden před šampionátem po dvou domácích zápasech proti Finům. Ani v tu chvíli ale soupiska nebude kompletní.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme