Hokejová Sparta se chytá na European Trophy

Zataženo a bezvětří - to není pokus o předpověď počasí na nejbližší dny, ale definice toho, jak to vypadá s evropským klubovým hokejem po nečekaném zániku slibně rozjeté Ligy mistrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Bříza

Petr Bříza | Foto: Hokej.cz

Nepočítáme-li tradiční prosincový turnaj v Davosu, který si ovšem vystačí pouze s pěti zúčastněnými týmy, divácky atraktivní soutěž v Evropě momentálně chybí. Jinými slovy - hokejisté mohou v tomto směru jen závidět dalším kolektivním sportům.


Závist nebo povzdechy ovšem nic nevyřeší - řekli si manažeři bezmála dvaceti evropských klubů a přichystali na úvod příští sezóny akci nazvanou European Trophy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejová Sparta se chytá na European Trophy

„Ten zárodek je asi v Nordic Trophy, kterou hráli Finové a Švédové několik let zpátky mezi sebou v přípravném období. A oni oslovili další evropské kluby. Loňský turnaj v Salzburku byl vlastně začátek dohody o podobě toho letošního turnaje,“ dává nahlédnout do zákulisí nového projektu generální manažer Sparty, Petr Bříza.

Jinými slovy - jeho tým nebude mezi účastníky tohoto experimentu chybět. A na jakou porci zápasů v základní skupině se mohou Pražané těšit?

„Jsou to dvě skupiny po devíti, každé mužstvo hraje osm zápasů. A první čtyři z té každé skupiny postupují potom do finálového turnaje na začátku září v Salcburku.“

Turnaj vezme energii

Pokud budeme konkrétní - Spartu čekají na úvod turnaje tři zápasy v Norsku a ve Finsku a od 18. do 25. srpna pak se předvede fanouškům čtyřikrát za sebou na domácím ledě.

Jejími soupeři budou švédské kluby - Färjestad, Djurgaarden a Linköping plus německý Mannheim. Což o to, podívaná to může být zajímavá, řekne si sparťanský fanoušek, který zrovna nebude v oné době někde na dovolené.

Ale kolik energie asi hráči budou ochotni na začátku sezóny vložit do turnaje, který nemá žádného velkého sponzora a mohl vzniknout jen díky tomu, že zúčastněné týmy se ocitly v roli samoplátců, přispívajících do společné kasičky?

„Vzhledem k tomu, že jsme všichni dávali určitý obnos do společné pokladny, ze které se vyplácejí potom prémie, nebudeme samozřejmě spekulovat o tom, že nikdo nemá motivaci. Naopak to bude mít náboj, každý bude chtít uspět a bude si chtít na ty prémie sáhnout. Takže o motivaci týmy mají postaráno a konfrontace bude vynikající,“ říká Bříza.

Jak to bude s hokejem v Evropě dál

V hokejových kruzích se proslýchá, že by právě blížící se akce mohla posloužit jako test pro založení dlouhodobé soutěže určené evropským klubům. Petr Bříza ale není příznivcem rádoby zaručených informací mířících do příštích let.

„To byla dohoda osmnácti týmů, které vlastně postavily na nohy tento turnaj. Co se bude dít dál, jestli to bude mít modus postupový, jestli se tohoto turnaje budou zúčastňovat potom týmy dle nějaké národní kvalifikace, o tom nikdo nikdy nepřemýšlel a ani o tom nemluvil,“ přemítá Petr Bříza.

„My spíš řešíme ten problém, že v evropském hokeji jsme zavřeni ve svých národních ligách, a my potřebujeme popularizovat naše kluby i v těch ostatních zemích, což se zatím nepovedlo ani Champions Hockey League, která bohužel fungovala jen jeden rok. Takže tohle je i pokus, abychom zjistili, jestli to vzbudí pozornost, jestli jsme schopni opravdu oslovit evropské hokejové fanoušky, nejenom ty naše,“ říká generální manažer Sparty.

Aleš Procházka, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme