Hokejové hvězdy by zvládly olympiádu i Světový pohár. NHL a hokejová federace se přou o pojistky

Olympijské hry bez těch nejlepších zástupců v daném sportu. Zní to sice velmi nereálně, ale stát se to může. Řeč je o hokeji a o účasti hráčů z NHL na olympijských hrách v Jižní Koreji z roce 2018. Hokejisté chtějí soutěž přerušit a odjet reprezentovat, to ale zdaleka nestačí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jonathan Toews a Alex Ovečkin, oba by na olymijské hry chtěli

Jonathan Toews a Alex Ovečkin, oba by na olymijské hry chtěli | Zdroj: Reuters

„Bude to zajímavé, jak se NHL rozhodne. Věřím, že nechá hráče na olympiádě reprezentovat, je to výborný turnaj. Ale z byznysového hlediska by si asi NHL radši takové turnaje pořádala sama,“ připomíná Marián Hossa nedávno skončený Světový pohár.

Celé to může působit tak, že turnaj s dlouhou tradicí, může nahradit ten olympijský. I tak by se dala chápat snaha NHL. Generální komisionář soutěže Gary Bettman tohle odmítl. A plánuje další turnaje, jako byl ten v Torontu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejové hvězdy na olympijské hry do Soulu chtějí, jenže NHL se je zdráhá pustit

„S hráčskou asociací, se kterou dáváme turnaj dohromady, plánujeme další Světové poháry. Kromě toho také mezinárodní akce jako jsou exhibice nebo i klasické zápasy NHL mimo Spojené státy a Kanadu. Teď nám nechte chvíli, abychom to promysleli, jak to celé bude vypadat," říká manažer NHL.

A přemýšlet bude i o olympijských hrách. V Naganu 98 hráli hokejisté z NHL poprvé a pak byl turnaj plný hvězd ještě čtyřikrát. Jenomže Mezinárodní olympijský výbor už nechce platit hráčům cestu a pojistku, jako tomu bylo doposud. NHL společně s hráčskou asociací zase logicky nechtějí platit za to, že přeruší soutěž, budou riskovat zdraví hráčů.

Shání se 10 milionů dolarů

„Olympijské hry jsou obrovskou sportovní událostí a myslím, že by u toho měli být ti nejlepší. Je to můj názor a vím, že ho má hodně hráčů, se kterými jsem se bavil. Na druhou stranu se snažím pochopit problémy, jaké s tím NHL může mít,“ říká čerstvý vítěz Světového poháru a držitel dvou zlatých olympijských medailí z Vancouveru a Soči - kanadský útočník Jonathan Toews.

„Ale myslím, že je důležité, aby hráči mohli vždycky reprezentovat, a je jedno, jestli je to Světový pohár nebo olympijské hry. Trochu by to zkomplikovalo kalendář NHL, ale i tak jsme jako hráči pro," dodává centr Chicaga.

Samotný chtíč hráčů nestačí, zapojit se chce i Mezinárodní hokejová federace, která by hokejisty na hrách ráda měla. Odhadem 10 milionů dolarů, které jsou na to potřeba, bude chtít shánět u jednotlivých hokejových svazů a národních olympijských výborů.

„Věřím, že se dohodnou a najde se cesta, aby se jednou za 4 roky NHL přerušila a všichni mohli jet. Co vím, tak Rusové, Kanaďané i Američané chtějí reprezentovat. A když jsem vyrůstal, byl vždycky můj sen vyhrát olympijskou medaili. Doufám, že to tak bude dál,“ věří Jakub Voráček.

Hokejový světový pohár je minulostí. Kanaďané vládli na ledě i statistikám

Číst článek

Pokud se obě strany dohodnou a hráči z NHL na olympijských hrách v Jižní Koreji nastoupí, může se v případě dalších Světových pohárů konat velký turnaj každé dva roky. Hráči to ale nevnímají jako velký problém.

„My Rusové jsme velcí patrioti. Milujeme reprezentovat naši zemi v hokeji. Říkám si jen: proč ne? Vždyť to fanoušci mají rádi a NHL se přeruší jen na dva týdny. Chci hrát velký turnaj klidně každé dva roky. A k tomu samozřejmě Stanley Cup," plánuje si velké boje Jevgenij Malkin.

Ruskou touhu reprezentovat ještě posunuje Alexandr Ovečkin. „Nevím, jak to dopadne, ale moje rozhodnuté je stále stejné. Budu tam hrát!"

Pokud Ovečkinovi nezajistí cestu do Jižní Koreje NHL, ani Mezinárodní olympijský výbor, může si ruský útočník koupit za ročník plat po zdanění 5700 letenek z Washingtonu do Soulu. A v hlavním městě Spojených států mohou být klidní - letenka je zpáteční.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme