Hokejovou Ligu mistrů musíme dotovat, přiznává manažer Mladé Boleslavi

Účast v evropských soutěžích bývá odměnou pro nejlepší týmy z národních lig, to platí u mnoha kolektivních sportů. Kromě fotbalu třeba u basketbalu, volejbalu nebo také házené. Jen lední hokej zaostává. Liga mistrů zatím hledá svou ideální podobu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Mladé Boleslavi v zápase LM proti švédskému týmu Växjö

Hokejisté Mladé Boleslavi v zápase LM proti švédskému týmu Växjö | Foto: Jan Pavlíček, BK Mladá Boleslav

První celoevropskou soutěží byl Evropský pohár. Nahradila ho Evropská liga, která ale neměla dlouhého trvání. Hrála se čtyři roky. Pokus o vzkříšení přišel v roce 2005 s Pohárem evropských mistrů.

Také ten však po čtyřech ročnících skončil. Jen roční trvání měla následně Hokejová liga mistrů IIHF pod hlavičkou Mezinárodní hokejové federace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trip po zápasech v Bělorusku a Švédsku nás stál milion a půl korun, říká generální manažer hokejové Mladé Boleslavi Jan Tůma

Ten měl vytvořit hokejovou obdobu podobných soutěží v jiných sportovních odvětvích. Ani European Trophy neměla pak dlouhého trvání. Možná i proto, že plnila pouze formu předsezónního přípravného turnaje.

Od roku 2014 se tak hraje opět Liga mistrů. Klubům ovšem nepřináší zisk do kolonky příjmů - naopak musí sami výrazně přispět.

„Kluby jsou rozděleny do tří skupin A, B a C. Skupina C nedostává nic, tam je třeba Minsk nebo Krakov. Pak jsou skupiny B a A, ve kterých se za účast ve skupině získává nějaký finanční obnos. Ten nám ale náklady nepokryje ani náhodou. Pak jsou samozřejmě odměny za jednotlivá kola play-off, “ říká generální manažer Bruslařského klubu z Mladé Boleslavi Jan Tůma.

Středočeši už absolvovali zápasy v Bělorusku a Švédsku.

„Po tom tripu, který nás stál řádově milion a půl, dostaneme 18 tisíc euro, takže jsme mínus milion. Uvidíme, co bude dále. Když to bude v této podobě, tak to bude ekonomicky na hraně. Všichni ale věří, a je tam vůle, aby ta soutěž byla kvalitnější i ekonomicky,“ vysvětluje Jan Tůma.

V předchozích dvou letech triumfovaly pokaždé švédské celky. Pro účastníky hokejové Ligy mistrů tak stále platí – soutěž je především přípravou.

„Každá liga a každá země hraje jiný styl hokeje, takže se to může porovnat. Je to dobré mít na začátek sezony takhle těžké zápasy. Člověk se do toho pak může lépe dostat,“ domnívá se boleslavský hokejista Jakub Klepiš

„Určitě je to veliká zkušenost. V sezoně na to není čas. Můžete si porovnat, jak hrají jiné týmy, něco odkoukat a zjistit, co a jak,“ dodává jeho spoluhráč Jan Lukáš.

Kromě Středočechů letos české barvy v základních skupinách hájí dalších šest týmů: Liberec, Sparta, Plzeň, Vítkovice, Pardubice a také Znojmo.

Pavel Petr, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme