Hokejový světový pohár je minulostí. Kanaďané vládli na ledě i statistikám

Světový pohár je minulostí. Dvoutýdenní hokejový svátek vyvrcholil dvěma finálovými zápasy mezi domácí Kanadou a Výběrem Evropy, který se stal nejpříjemnějším překvapením turnaje. Z výhry v prestižním turnaji se podle očekávání stal kanadský tým, nicméně jeho cesta za triumfem byla ve finále nakonec těžší, než se čekalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve finále Světového poháru se Kanada utkala s Výběrem Evropy

Ve finále Světového poháru se Kanada utkala s Výběrem Evropy | Zdroj: Reuters

Velkým tématem v průběhu celého turnaje byla účast dvou „umělých“ týmů - Výběru Severní Ameriky hráčů do 23 a Výběru Evropy, které doplnily šestku nejvýznamnějších hokejových velmocí.

O možnostech obou mužstev se horlivě diskutovalo už dlouho před turnajem, ale v Torontu se nakonec ukázalo, že i takové týmy mohou konkurovat těm nejlepším národním týmům.

„Výběr Severní Ameriky byl hodně atraktivní pro diváky, bylo zajímavé vidět tyto perspektivní hráče,“ řekl Zpravodejskému webu Českého rozhlasu bývalý reprezentant Leo Gudas.

Příležitost vytvořit další Výběr Evropy už asi nebude, tvrdí zklamaně obránce Chára

Číst článek

Výběru Severní Ameriky hráčů do 23 let se sice nakonec nepodařilo postoupit ze skupiny, ale jen velmi těsně, když dokázali porazit jak Švédy, tak Finsko. O účast ve vyřazovacích bojích mladíky nakonec připravila horší vzájemná bilance s Ruskem, které jinak nasbíralo stejný počet bodů jako oni.

Ještě lépe se vedlo Evropanům, kteří v základní skupině dokázali porazit hráče USA i České republiky a díky tomu proklouzli do play-off. V něm pak nejprve v prodloužení vyřadili Švédy, aby pak ve finále sehráli důstojnou roli s vysoce favorizovanou Kanadou.

„Myslím, že vytvoření Výběru Evropy bylo výbornou myšlenkou. Hráli skvělý hokej, ale kdybychom je porazili, taky jsme mohli na turnaji něco dokázat. I když nám vůbec nevyšel první zápas s Kanadou, na který nebyli hráči dobře připraveni,“ myslí si Gudas, který se jako hráč zúčastnil Kanadského poháru v roce 1991.

Nejproduktivnějším hráčem turnaje byl Crosby

Turnaji dominovala Kanada, která vyhrála všechny zápasy v základní hrací době. „Dominance Kanady nebyla překvapivá. Co bylo spíš zarážející, tak to byly výkony USA. Američané turnaj nezvládli a nemyslím si, že by to bylo kvůli tomu, že jim chyběla část hráčů, kteří na turnaji reprezentovali Výběr Ameriky hráčů do 23,“ tvrdí bývalý výborný obránce Leo Gudas, jehož syn Radko nyní hraje za Philadelphii v NHL.

Domácí mužstvo těžilo především z formy svých klíčových hráčů. Kapitán a centr první formace Sidney Crosby odehrál nejpovedenější reprezentační turnaj v kariéře, což potvrdil i produktivitou. V šesti zápasech nasbíral 10 bodů za tři góly a sedm asistencí.

Očekávání jsou obrovská, o to lepší je vyhrát doma, radoval se po finále Světového poháru Crosby

Číst článek

Z českých hráčů byl pak v tomto pohledu nejlepší tříbodový Milan Michálek, jenž měl však vzhledem k brzkému vyřazení Česka k dispozici pouze tři utkání. Crosbymu se navíc dařilo i v tabulce pravdy, protože s osmi kladnými body ovládl také hodnocení plus/minus.

Vedle Crosbyho, který si vysloužil i cenu pro nejužitečnějšího hráče, zářil Brad Marchand, jenž během turnaje nastřílel pět branek, a to včetně té, která Kanadě přinesla zlatý úspěch. V bráně se pak svěřenci Mikea Babcocka mohli spolehnout na Careyho Price. Gólman, který v NHL působí v Montrealu, měl ze všech brankářů nejlepší úspěšnost zákroků (95,7 %) i nejnižší průměr obdržené branky na zápas (1,4).

Převahu Kanady potvrzují i další čísla. V šesti zápasech byla pouze jednou přestřílena (v zápase s USA, 34:36), vyjma posledního finálového duelu pak ani jednou neprohrávala déle než minutu a 12 sekund.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme