Hráči NHL na olympiádě nejsou samozřejmost, poprvé přijeli až do Nagana

Jaromír Jágr nastoupil na všech olympijských hrách, kterých se účastnili hokejisté z NHL. Na ty další totiž liga hráče nepustí a právě Jágr zažil celou éru, která - prozatím - skončila olympiádou v Soči a začala pro Česko legendárním Naganem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté na olympiádě v Naganu

Čeští hokejisté na olympiádě v Naganu | Foto: Česká televize

„Když jsem v 18 letech odcházel do NHL, počítal jsem s tím, že nikdy nebudu na mistrovství světa nebo na olympiádě, najednou taková příležitost byla,“ říkal Jaromír Jágr v roce 1998 před „turnajem století“ v Naganu, kde se hráči z NHL představili poprvé.

Příležitost byla ještě čtyřikrát a Jaromír Jágr ji pokaždé využil, ale ti aktuálně nejlepší jako McDavid nebo Matthews nemusí olympijský turnaj zažít nikdy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hráči NHL jsou zklamaní, na olympijských hrách ale hráli teprve pětkrát

NHL po Naganu přerušila soutěž dvakrát, když se hrálo v pro ni dobrých destinacích - Salt Lake City a Vancouveru - a dvakrát, když se hrály zápasy v jiných časových pásmech v Turíně a Soči.

A pak hráči museli začít doufat, že se organizátoři s vedením NHL dohodnou i pro Pchjongčchang. „Věřím, že se NHL nechá hráče reprezentovat, protože je to výborný turnaj, ale z byznysového hlediska by NHL asi radši podpořila turnaje, které si organizuje sama,“ říkal na Světovém poháru Marián Hossa.

Právě Světový pohár by v roli nejprestižnějšího hokejového turnaje mohl nahradit klání o olympijské medaile. O velká klání nejspíš nebude v budoucnu nouze, nikdy nebyla. Když to šlo nějakých 80 let bez NHL, půjde to i v 21. století. Hráčům se to ale nelíbí.

„Olympiáda je pro hokejisty obrovský zážitek. Může se srovnat klidně i se Stanley Cupem, takže jestli to bude tak, jak to říkají, bude to obrovské zklamání,“ posteskl si brankář Detroitu Petr Mrázek. „Je to zklamání, každý by si chtěl zahrát pod pěti kruhy. Ale my s tím těžko něco uděláme, není to v našich silách,“ doplnil Tomáš Hertl ze San Jose.

„Je to obrovské zklamání a promarněná šance, jak ukázat hokejový trh celému světu na té nejlepší úrovni,“ rychle reagoval na sociální síti Twitter švédský brankář Henrik Lundqvist.

Jandač: V účast hráčů NHL jsem doufal, ale možná se zvedá naše šance

Číst článek

Bez hráčů z NHL bude zlato obhajovat Kanada a generální manažer Tom Renney také není nadšený. „Prohlášení NHL není takové, jaké jsme doufali. Chtěli jsme, aby na olympiádě bojovali ti nejlepší. Ale nic to nemění v naší přípravě na Hry a naší aktuální prioritou je mistrovství světa."

A tak jsou Kanaďané zatím posledními vítězi olympiády s hráči NHL. Bez ohledu na definitivní „ne" znějící od šéfa NHL Bettmanna je tu rebelující Alexander Ovečkin, který v Jižní Koreji chce být, jak tvrdil na SP.

„Nevím, jak to dopadne, ale moje rozhodnutí je stále stejné. Budu tam hrát,“ říká ruská hvězda. Účast mu ale bude muset někdo dovolit, majitel Washingtonu Ted Leonsis už se ale nechal slyšet, že svým svěřencům nebude bránit.

František Kuna, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme