Hráči NHL se na olympiádu vrátí, věří Ručinský. Neúčast nás mrzí, shodují se Hertl s Mrázkem

Martin Ručinský poznal olympijský turnaj coby hráč, ale teď se v roli generálního manažera národního týmu musí vyrovnat s tím, že se všechno vrací do doby před turnajem v Naganu. Na svou premiéru pod pěti kruhy si musí přinejmenším čtyři roky počkat i gólman Petr Mrázek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martrin Ručinský

Martrin Ručinský | Foto: Filip Jandourek

„Lidi i fanoušci to brali jako samozřejmost, ale ona to samozřejmost není. Bylo to jen z jejich dobré vůle, že hráče pustili. Zažili jsme dobu, kdy jsme tam jet nemohli, i dobu, kdy jsme tam jezdili,“ říká Martin Ručinský.

Z pozice manažera reprezentace zároveň může koukat i na další olympiády. Ta zimní totiž po Jižní Koreji zůstane v Asii, bude v roce 2022 v Číně, kam chce NHL expandovat se zahajovacími zápasy sezony.

Přehrát

00:00 / 00:00

Manažer reprezentace Martin Ručinský bude před ZOH 2018 muset hledat hráče mimo NHL

„Je možné, že Čína pro ně bude zajímavější než Korea. Třeba tuhle olympiádu vypustí, zhodnotí a zjistí, že to bylo lepší, když hráče na olympiády posílali. Možná se vrátí do Číny, ale to je jen můj názor,“ přemýšlí o dalším postupu šéfů NHL.

Důvodů neúčast hráčů NHL na olympijských hrách je víc. Nejlepší liga světa nechce přerušovat program, bojí se zranění hráčů, fanoušky by turnaj na druhém konci světa asi tolik nezajímal.

Ale Ručinský nabízí ještě jednu možnost. Vše vlastně začalo tehdy v roce 1998 Naganem, kde vyhráli Češi. „Kanada strašně chtěla uspět, kvůli tomu to udělali. Nedopadlo to, ale zjistili, že je to strašně dobrá věc. Teď asi mají jiný názor. Olympiádu vyhráli třikrát, tak už asi nevidí motivaci.“

Jandač: V účast hráčů NHL jsem doufal, ale možná se zvedá naše šance

Číst článek

Vedle Čechů a třikrát Kanaďanů vybojovali zlato s hráči NHL ještě Švédové. Od teď se hokejový turnaj na olympijských hrách vrací tam, kde byl mezi lety 1920 a 1994, tedy do podoby bez zástupců NHL.

Zklamaní jsou i ti, kterých se rozhodnutí vedení NHL bezprostředně týká, tedy hráči. „Každý hráči by si chtěl zahrát pod pěti kruhy, ale my s tím těžko něco uděláme, protože to není v našich silách. Když se zeptáte hráčů, tak chtějí jet,“ říká útočník San Jose Tomáš Hertl.

Jeho názor sdílí i Petr Mrázek, který ale věří, že si na olympijských hrách ještě zachytá. „Pokud to tak dopadne, bude to obrovské zklamání. Olympiáda je obrovský zážitek, může se to srovnat se Stanley Cupu. Mrzelo by mě, kdyby to tak bylo pořád. Doufám, že se to vyřeší a za čtyři roky zase budeme moct jet,“ říká brankář Detroitu.

Martin Charvát, František Kuna, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme