Hrát s dospělými je lepší než s mladými, říká desetiletý extraligový sledge hokejista Filip Veselý

Extraliga sledge hokejistů není pouze pro zkušené a ostřílené hráče. Fyzicky náročná soutěž má i svého benjamínka. V dresu Litvínova nastupuje teprve desetiletý Filip Veselý. Je po amputaci dolních končetin a v budoucnu by rád oblékl dres české reprezentace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teprve desetiletý extraligový sledge hokejista Filip Veselý

Teprve desetiletý extraligový sledge hokejista Filip Veselý | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Litvínovští sledge hokejisté působí v extralize první sezónu. Určitě si nedělají ambice bojovat o titul. Jeden primát však získali už na samotném startu soutěže. V jejich sestavě nastupuje teprve desetiletý Filip Veselý.

„Narodil se s postižením obou nohou. Do devíti let absolvoval asi patnáct operací, ale nakonec mu museli nohy amputovat,“ líčí osud svého syna maminka Petra Veselá. Chmury v jejím obličeji byste hledali marně. Na osud si nestěžuje, naopak je ráda, že Filip se může věnovat sportu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Filipu Veselému je pouhých deset let, přesto nastupuje v sledge hokejové extralize v dresu Litvínova

„Přesně před rokem jsem potkala Tomáše Zelenku, který mě vzal na stadion. Nejdřív jsem koukala jako blázen a říkala si, co to je. Ale pak mě to úplně chytlo,“ dodává Filipova maminka.

Toho Tomáše Zelenku, který ochrnul při zápase první ligy v dresu Třebíče. Právě on stál za zrodem litvínovského týmu. Kdyby mu to zdravotní stav dovolil, určitě by také hrál. Teď alespoň může obdivovat desetiletého hráče, jak bez problémů zvládá nástrahy tohoto fyzicky nesmírně náročného sportovního odvětví. A pobývá mezi hráči, kteří jsou o tři i čtyři desetiletí starší, než on.

Hodně jsem se bál, že mi to nepůjde. Trénoval jsem celý rok, ale pořád to ještě není ono. Nejtěžší je naučit se rychle hýbat rukama a k tomu držet rovnováhu na sledgi. Ale je to o hodně lepší než s mladými,“ říká Filip, který sice dělá velké pokroky, ale přesto je sám k sobě kritický.

Sami sledge hokejisté tvrdí, že než se naučí všemu potřebnému, může to trvat i dva roky. Spojit dohromady koordinaci pohybu s ovládáním saní a hokejek dá pořádně zabrat.To vše za bedlivého dohledu maminky. Společně nevynechají jediný trénink nebo zápas. Začali v Karlových Varech, ale právě do Litvínova to mají podstatně blíž. O syna se prý nebojí. Možná ze začátku.

Teprve desetiletý extraligový sledge hokejista Filip Veselý | Foto: Pavel Petr

„Naprosto tím žije. Kdybych mu to zakázala, byl by to pro něj konec. Seděl by doma a přemýšlel nad svým postižením. A to nejde,“ paní Veselá si vůbec neumí představit, že by synovi sport zakázala.

Malý sledge hokejista, tak může přemýšlet úplně o jiných věcech. Třeba o tom, čeho by ve sledge hokeji chtěl dosáhnout.

„Někdy v budoucnu bych chtěl jít do repre,“ prozradil na závěr svůj sen nejmladší hráč extraligy. Mimochodem, když ho vidíte opouštět šatnu a stadion, vůbec na něm nepoznáte, že sportuje s protézami.

Pavel Petr, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme