Jágr dosáhl jako první Čech v NHL na Bill Masterton Trophy za oddanost hokeji

Čtyřiačtyřicetiletý útočník Jaromír Jágr z Floridy dosáhl jako první Čech v NHL na Bill Masterton Trophy za vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji. Kladenský odchovanec se ale slavnostního vyhlášení cen v Las Vegas osobně nezúčastnil. Jubilejní desáté individuální trofeje v NHL se Jágr dočkal po deseti letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Jágr

Jaromír Jágr | Zdroj: Reuters

Za Jágra převzal cenu výkonný ředitel Floridy Peter Luukko. „Jaromír tu dneska bohužel nemůže být, protože je se svým otcem, který je nemocný,“ omluvil Luukko Jágra na pódiu v sále v Hard Rock Hotel and Casino. Jágrova slova k zisku trofeje citovaly oficiální stránky Floridy.

„Jsem poctěn, že jsem obdržel Masterton Trophy. Tuto trofej získalo mnoho skvělých hráčů oddaných hokeji a je velkým oceněním se zařadit mezi ně,“ uvedl Jágr.

„Hokej je moje vášeň, proto mám motivaci každý den hrát na nejvyšší možné úrovni. Chtěl bych poděkovat svým spoluhráčům, trenérům, celé organizaci Panthers, Asociaci profesionálních hokejových novinářů a NHL za toto ocenění.“

Dalšími kandidáty byli útočníci Pascal Dupuis z Pittsburghu a Mats Zuccarello z New Yorku Rangers. Jágr byl mezi trojicí finalistů na Mastertonovu trofej už předloni, ale tehdy ji dostal Dominic Moore z New Yorku Rangers, který přerušil kariéru kvůli péči o nemocnou manželku a po její smrti se vrátil na led.

Jágr dosud získal v NHL pětkrát Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče (1995, 1998-2001), třikrát Lester B. Pearson Award (současnou Ted Lindsay Award) pro nejlepšího hráče podle Hráčské asociace NHLPA (1999-2000 a 2006) a jednou Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče (1999).

O držiteli Bill Masterton Trophy rozhodovali hlasováním členové Asociace profesionálních hokejových novinářů. Jágr se v uplynulé sezoně stal nejstarším hráčem v historii NHL, který překonal hranici 60 bodů za sezonu.

Celkem si připsal v 79 zápasech 27 branek a 39 asistencí a stal se nejproduktivnějším hráčem Panthers, kterým pomohl vyhrát Atlantickou divizi. Posunul se také na třetí místo v historické tabulce produktivity i mezi střelci. Na kontě má aktuálně 1868 bodů a 749 gólů z 1629 utkání.

Kanaďan Dupuis v prosinci ukončil kariéru kvůli krevním sraženinám, které u něj lékaři odhalili už v listopadu 2014. Zůstal u týmu a svými radami pomáhal hráčům i trenérům nového vítěze Stanleyova poháru. Nor Zuccarello loni v play off utrpěl prasklinu lebky a zhmožděninu mozku, následkem čehož na čtyři dny ztratil i řeč. Rychle se pak ale zotavil a v této sezoně zářil.

Loni v Las Vegas přebíral cenu útočník Jiří Hudler, který ještě jako hráč Calgary získal Lady Byng Trophy za gentlemanské chování v kombinaci s hokejovým uměním.

Las Vegas bude 31. týmem NHL, vstupní poplatek je půl miliardy dolarů

Číst článek

Jaromír Jágr | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme