Jágr znovu patřil k nejlepším. Zhubl jsem a hraju si, co potřebuju, prozradil

Jeho jméno zní v zaplněné O2 areně z úst českých fanoušků nejčastěji. Jaromír Jágr udivuje hokejový svět na mistrovství světa svým umem v každém zápase. Je to jistě i proto, že ve svých 43 letech je ve skvělé kondici a zdá se, že na rychlosti neztrácí. Spíše naopak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejista Jaromír Jágr

Hokejista Jaromír Jágr | Foto: Český rozhlas | Zdroj: Český rozhlas

„Zatím si hraju, co potřebuju, Růža (trenér Vladimír Růžička – pozn. red.) to střídá dobře,“ podotkl Jaromír Jágr, který prozradil, že dokonce zhubl.

„I když mám pořád 110, 105 kilo, tak dřív jsem měl 115 nebo 112. Je těžké hrát s takovou váhou, když mají všichni osmdesát. Chtěl bych je vidět, jak by jezdili s třicetikilovou vestou. Ale zase to má svoje výhody, jsem silnější u mantinelu,“ říká ke svým přednostem útočník Floridy.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Jaromírem Jágrem po vítězném utkání s Rakouskem mluvil reportér František Kuna

Protihráči mu málokdy stíhají a s třicetikilovou vestou by se mu asi jen zezadu dívali na osmašedesátku na zádech.

Zatím dal na šampionátu tři branky, v každém zápase má velké šance a navíc se do nich mnohdy dostává tak elegantně jako v době, kdy v NHL vyhrával kanadské bodování.

„Hokej se ale bohužel hraje na góly, ne na krásu. Táta vždycky říkal: To není krasobruslení, to je hokej. Za krásu vám body nikdo nedá. Ale když vedete 4:0, tak chcete něco udělat pro lidi, vymyslet něco extra,“ smál se Jágr po výhře 4:0 nad Rakouskem.

Kdo viděl jeho brejk, ve kterém přešel otočkou přes obránce, a ke gólu mu chyběly jen centimetry, musel se smát také.

V konkurenci mladších hvězd v Růžičkově výběru je Jágr stále tou největší a nikdo si během šampionátu nevysloužil v Praze tak často skandovaný potlesk. Jedním z důvodů je i Jágrův pohyb na velkém kluzišti.

„Bruslení není problémem, když máte puk na holi. Pokud ho honíte, nebo kazíte přihrávky, tak potom je to problematické. Způsob hry určuje ten, kdo má puk. Bruslit bez něj je daleko obtížnější a fyzicky náročnější. To je to samé, jako když hrajete fotbal bez míče,“ vysvětluje.

MS hokej, ČR vs. Rakousko: Starkbaum Bernhard a Jaromír Jágr | Foto: Český rozhlas

„Když budeme mít puky na hokejkách, tak je jedno, jestli se hraje na širokém, nebo úzkém kluzišti. Poté je důležité vyhrávat osobní souboje jeden na jednoho a kotouč udržet,“ dodal olympijský vítěz z Nagana.

Hrát s pukem na holi, to je to hlavní a Jágr je jedním z hráčů, který právě tuto dovednost zvládá prakticky bezchybně. A když mluvil v souvislosti držení puku i o fotbale, bude sledovat i večerní prvoligový šlágr mezi Spartou a Plzní.

„Není důležité, komu budu fandit. Je hezké, že zápas vlastně rozhodne o tom, kdo bude mistrem. Aspoň si to rozhodnou mezi sebou,“ usmál se Jágr a v pantoflích a kulichu odešel do šatny.

František Kuna, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme