Jandač nominoval 16 hokejistů pro Světový pohár, až na dva všechny z NHL

Budoucí trenér hokejové reprezentace Josef Jandač nominoval prvních 16 hokejistů pro podzimní Světový pohár v Torontu. Na prestižní turnaj byli vybráni brankáři Petr Mrázek, Michal Neuvirth a Ondřej Pavelec, do pole bylo nominováno 13 hráčů, až na Michala Kempného a Vladimíra Sobotku jsou všichni z NHL, Jaromír Jágr podle očekávání chybí, realizační tým mu dává čas na rozmyšlenou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Jandač, trenér české hokejové reprezentace

Josef Jandač, trenér české hokejové reprezentace | Foto: Filip Jandourek

Josef Jandač, který český tým na Světovém poháru povede, využil drobné mezery v pravidlech Světového poháru a nominoval rovnou tři brankáře a pouze třináct hráčů do pole.

Přehrát

00:00 / 00:00

Josef Jandač vysvětluje nominaci na Světový pohár

Nechal si tak prostor, aby se svým realizačním týmem mohl jednat s dalšími hráči až do konce května. Posledních 7 hráčů musí být donominováno první den v červnu.

„Neznamená to, že bychom některé hráče upřednostňovali. Někteří hráči byli jasní, ale volili jsme i variabilitu na různých postech,“ vysvětlil první nominaci Jandač.

Mezi prvními nominovanými podle očekávání není Jaromír Jágr, který táhne Floridu do play-off. Český realizační tým věří, že 44letý útočník přehodnotí své rozhodnutí skončit s reprezentací. Rozhodne se ale až po sezoně.

Nominace ČR na Světový pohár
Brankáři:

Petr Mrázek (Detroit), Michal Neuvirth (Philadelphia), Ondřej Pavelec (Winnipeg).
Obránci:
Radko Gudas (Philadelphia), Michal Kempný (Omsk), Roman Polák (San José), Andrej Šustr (Tampa Bay).
Útočníci:
Michael Frolík (Calgary), Martin Hanzal (Arizona), Tomáš Hertl (San Jose), David Krejčí (Boston), Ondřej Palát (Tampa Bay), David Patrňák (Boston), Tomáš Plekanec (Montreal), Vladimír Sobotka (Omsk), Jakub Voráček (Philadelphia).

„Mluvili jsme spolu po telefonu. Probírali jsme celou situaci a řekl jsem mu svůj názor na to, jestli by měl hrát. On to neodmítl. Neřekl ano, ani ne. Jeho přáním bylo nebýt v první vlně nominovaných. Uvidíme, jak se bude cítit. Řekl jsem mu, že je to na něm,“ řekl o rozhovoru s Jaromírem Jágrem manažer týmu Martin Ručinský.

Největším překvapením je nominace Michala Kempného z Omsku, který nikdy nehrál na úzkém kluzišti. Jandač mu ale věří a účast na SP má být implusem, aby si otevřel dveře do zámoří.

„Máme nedostatek obránců na levé straně. Ladislav Šmíd téměř nehraje a přeřadili ho na farmu, Jordán hraje třetí obranu, to nám zkomplikovalo situaci,“ vysvětlil trenér největší komplikace při tvoření sestavy.

O pár minut později přibyl ke Kempnému ještě jeho spoluhráč Sobotka, který už si ovšem za 7 sezon udělal za Atlantikem jméno. Jandač tak jako první ukázal také na hráče mimo NHL. V kádru je zatím nejstarším hokejistou Plekanec, jinak se svými kolegy vsadil spíše na mladší, variabilnější jedince.

„Máme tam určitě dvojice k sobě, ale je tam různá variabilita pozice na levé a pravé straně,“ doplnil Jandač.

Světový pohár se odehraje od 17. září do 1. října v kanadském Torontu. Český tým se hned první den turnaje utká s Kanadou, o dva dny později s výběrem Evropy a skupinu A zakončí zápasem se s USA.

Za Rusko a Finsko jsou v nominaci na Světový pohár jen hokejisté z NHL

Číst článek

„Když se podíváme na sílu soupeřů, mezi favority nepatříme, ale je to turnaj na začátku sezony a může se stát cokoli. Věřím, že když se dobře připravíme, národní tým se dokáže semknout. Kluci v minulosti udělali výbornou partu a může se stát cokoli. V žádném případě tam nejedeme dělat sparingpartnery,“ zhodnotil vyhlídky týmu kouč.

Ještě před turnajem se Češi dvakrát utkají s Ruskem a po přeletu do Kanady se severoamerickým výběrem do 23 let.

Martin Ručinský | Foto: Filip Jandourek

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme