Jedničkou by měl být Pavelec, má jasno bývalý brankář Jiří Holeček

V nominaci trenéra Vladimíra Růžičky pro světový šampionát v hokeji jsou tři brankáři. Ondřej Pavelec, Alexandr Salák a Jakub Kovář. Kdo z nich bude jedničkou, zatím není jasné. Proč, na to má odpověď legendární brankář a mistr světa Jiří Holeček.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý československý hokejový brankář Jiří Holeček

Bývalý československý hokejový brankář Jiří Holeček | Foto: Jan Kodet

„Nikdo není tak dobrý, aby byl jednička. Všichni jsou přibližně stejně dobří, ale není tady jeden jasně nadprůměrný brankář. A mám obavu, jestli budeme mít lepší brankáře než Švédsko, Finsko, Rusko, Kanada. Když ho mít nebudeme, tak neuděláme medaili," má jasno o současných českých gólmanech ten bývalý Jiří Holeček.

Vladimír Růžička po posledním vyhraném utkání v rámci Euro Hockey Tour v Brně s Finskem řekl, že jedničku určí v pondělí.

Přehrát

00:00 / 00:00

ani jeden z českých gólmanů není jasně nadprůměrný. Mám obavu, že Švédsko, Rusko, Kanada, Finsko budou mít lepší brankáře a pak medaili nezískáme, říká lagendární gólman Jiří Holeček

No a Jiří Holeček si myslí, že by to měl být ten, který chytá v nejlepší soutěži na světě v dresu Winnipegu.

„Měl by to být Pavelec. A čím dřív to budou vědět, tím je to lepší. S tlakem a stresem se brankář pak vyrovná daleko dříve a lépe,“ upozorňuje Holeček.

Fanoušci mají také své názory, které dávají najevo, a třeba ti litvínovští, kteří stále s týmem slaví zisk premiérového extraligového titulu, jsou možná lehce naštvaní, že na domácím světovém šampionátu neuvidí asi nejlepšího gólmana v české nejvyšší soutěži Pavla Francouze.

Nikdo by se asi nedivil, kdyby ho Růžička nominoval, jenže vyrovnanost všech čtyř je tak velká, že jeden prostě musel z kola ven. Tím větší ale bude tíha na vybrané jedničce, protože gólmani jsou základem úspěchu a jsou také nejvíce vidět.

I Růžička bojoval o nominaci. Před 30 lety se do týmu dostal z 6. řady

Číst článek

„Je to rozhodující člověk v mužstvu. Měl jsem výhodu, že jsem nezačínal na mistrovství světa v Praze, ale měl jsem už reprezentační zkušenosti. Už rok před tím jsem byl ve Švýcarsku vyhlášen nejlepším brankářem turnaje, když jsme skončili na druhém místě,“ vyprávěl Jiří Holeček.

„Na mistrovství v Praze jsme pak nastupovali s tím, že už to musíme dotáhnout ke zlatu, když nám to ve Švýcarsku o kousek uteklo,“ zavzpomínal jen tak mimochodem Jiří Holeček na zlatý domácí šampionát v Praze v roce 1972.

Ten letošní začíná v pátek prvního května a končí doufejme finálovou účastí české reprezentace v sedmnáctého května.

Štěpán Pokorný, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme