Jiří Bříza chce dál trénovat sledge hokejisty, cílem je paralympiáda

Ve stínu hokejového mistrovství světa končí dnes v americkém Buffalu šampionát sledge hokejistů. V půl deváté večer si o zlato zahrají Spojené státy a Kanada. V hledišti nebude chybět ani česká výprava. Ta za oceánem skončila sedmá a elitní skupinu opouští.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér české sledge hokejové reprezentace Jiří Bříza

Trenér české sledge hokejové reprezentace Jiří Bříza | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Poslední zápasy šampionátu čeští sledge hokejisté sledovali už se smíšenými pocity. „Díváme se na týmy, které jsou ve skupině, kam už nepatříme. Uvidíme, co bude dál,“ poznamenal trenér Jiří Bříza.

„Musíme si sednout a všechno zanalyzovat. Najít zdravou cestu, která povede, abychom se objevili na paralympiádě v Jižní Koreji,“ říká kouč, kterého po návratu do vlasti ho čeká detailní rozbor vystoupení národního mužstva za oceánem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Končící sledge hokejové MS z českého pohledu hodnotí trenér Jiří Bříza a reportér ČRo Pavel Petr

Na hry vede cesta z B skupiny mistrovství světa. Ovšem ještě přes baráž. Do elitní skupiny šampionátu pak postoupí dva nejlepší celky.

Dosavadní trenér by rád v započaté práci pokračoval. „K tomuhle sportu mám velmi kladný vztah, chci se mu věnovat, hledat nové mladé kluky a dělat jim radost. Druhá věc je sportovní, tam to záleží na okolí,“ tuší.

Konečné rozhodnutí tedy nebude na něm. Pozici nemá jednoduchou. Na sociálních sítích se objevila celá řada kritických komentářů, které vyčítají především úzký kádr.

 

Na závěr mistrovství světa výhra. Čeští sledge hokejisté porazili v Buffalu Japonsko 5:1 a v konečném účtování šampionátu obsadili sedmou příčku.

Posted by Pavel Petr on 2. květen 2015

„Nebojím se kritiky, ale dle svého svědomí vím, co tomu sportu dávám a čeho jsme chtěli dosáhnout. Systém nás svedl k tomu, že se sešly faktory a jsme v B skupině,“ hledá vysvětlení Jiří Bříza.

Všechny kolem českého sledge hokeje čeká tvrdá práce. Odměnou za ní by měla být větší členská základna a především snaha přivést k tomuto sportu mladé handicapované sportovce.

Hráči sami chtějí neúspěch napravit a vrátit tým do elitní skupiny. „Sledge hokej už není koníčkem. Když se díváme na ostatní týmy, po sportovní stránce to jsou profesionálové,“ dodává Bříza. Soupeři jsou navíc podstatně mladší. Průměr českého sledge hokejového týmu je 36 let.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme