Kanada na úvod MS přehrála USA 5:1, Švédsko proti Lotyšsku rozhodlo až v prodloužení

Jubilejní 80. mistrovství světa v hokeji odstartovaly výhrami reprezentace Kanady a Švédska. Obhájci loňského triumfu na úvod rozstříleli USA 5:1. To výběr Tre kronor neměl s Lotyšskem tak snadnou práci a ztratil bod. Vítězství 2:1 mu až v prodloužení vystřelil Gustav Nyquist. Od 19.15 vstoupí do turnaje Češi bitvou s domácím Ruskem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámořský souboj vyzněl lépe pro Kanadu, která Spojené státy porazila 5:1

Zámořský souboj vyzněl lépe pro Kanadu, která Spojené státy porazila 5:1 | Zdroj: Reuters

Úvod zámořského šlágru mezi Spojenými státy a Kanadou patřil hráčům Edmontonu. Američany poslal do vedení Patrick Maroon, který propašoval puk za záda svého kolegy z týmu Oilers Cama Talbota z těsné blízkosti.

Na 1:1 o necelou půlminutu později srovnal rovněž hráč Edmontonu a nejlepší střelec loňského šampionátu Taylor Hall. Kanada byla produktivní i nadále a zanedlouho otočila na 2:1, když se Brendan Gallagher prosadil z kruhu.

Zatímco v Moskvě v utkání mezi Švédskem a Lotyšskem padl během dvou třetin jediný gól, a to hned na začátku duelu z hole Jimmieho Ericssona, obhájci loňského titulu potvrzovali v Petrohradu roli favorita.

Americký brankář Keith Kinkaid ve druhé periodě znovu inkasoval po střele z kruhu. Matt Duchene měl mnoho prostoru a času přesně zamířit do horního rohu.

Kanada si ve třetí třetině vytvořila pohodlný náskok čtvrtou trefou, kterou vsítil Boone Jenner. Na rozdíl od Švédska, které se nedokázalo Lotyšsku utrhnout a inkasovalo v oslabení sedm a půl minuty před poslední sirénou na 1:1.

Brad Marchand zvýšil v Petrohradu už na 5:1, a tak Kanada úspěšně vykročila za obhajobou vysokým vítězstvím nad USA. Bitvu Švédska s Lotyšskem rozhodl po čtyřech minutách prodloužení Gustav Nyquist.

V 19.15 program prvního dne hokejového mistrovství světa pokračuje dalšími dvěma souboji. Češi vyzvou domácí Rusy, Finsko se střetne s Běloruskem.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Moskva):

Švédsko - Lotyšsko 2:1 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Ericsson (Backlund, Fransson), 65. Nyquist (Wennberg) - 53. Sotnieks (M. Redlihs, Džerinš). Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Sidorenko (Běl.) - McIntyre (USA), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 4420.

Skupina B (Petrohrad):

USA - Kanada 1:5 (1:2, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 5. Maroon (Connor, Warsofsky) - 6. Hall (Brassard, Perry), 9. Gallagher (O'Reilly), 32. Duchene (Ceci, Murray), 46. Jenner (O'Reilly), 52. Marchand (Duchene). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Wiegand (Švýc.) - Lazarev (Rus.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 5236.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme