Kanada proti Rusku. O prvním finalistovi Světového poháru rozhodne souboj dávných rivalů

Už brzy bude znát Světový pohár v hokeji prvního finalistu. Dlouholetá rivalita mezi Kanadou a Sovětským svazem, respektive Ruskem, je tu znovu. A to v semifinále letošního turnaje v Torontu. Upomínkou finálovou bitvu před 29 lety je číslo na dresu největší hvězdy – Sidneyho Crosbyho.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sidney Crosby má být hlavní oporou Kanaďanů v semifinále Světového poháru

Sidney Crosby má být hlavní oporou Kanaďanů v semifinále Světového poháru | Zdroj: Reuters

Pro souboje mezi největšími velmocemi světového hokeje je symbolické číslo 87. Před 29 lety, v roce 1987 se na šampionátu v Piešťanech prali juniorští reprezentanti tak dlouho, až se muselo zhasnout. Legendární bitva pak přišla ve finále tehdy ještě Kanadského poháru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejová rivalita mezi Ruskem a Kanadou napíše další kapitolu

V sérii hrané na dva vítězné zápasy šli do vedení Sověti díky výhře 6:5 v prodloužení, následovaly ale dva stejné výsledky, tentokrát už ve prospěch Kanady. Vítězný gól vstřelil necelou minut a půl před koncem Mario Lemiux po přihrávce Wayna Gretzkyho.

Právě hokejové ikony Gretzky a Lemiux ovládly kanadské bodování celého turnaje s 21, respektive 18 body. A krátce předtím se narodila současná největší kanadská hvězda - Sidney Crosby.

„Je to velký seznam historických zápasů. Ale ty sestřihy z roku 87 zná snad každý. Tady v Kanadě na to často koukáme a bavíme se o tom,“ vypráví dnešní největší hvězda světového hokeje, která nosí na dresu symbolické číslo 87 možná nejen pro připomínku svého ročníku narození.

„Je to zvláštní, protože tehdy pro mě oni byly legendami a velkými modlami. Teď jsem na ledě a těší mě slova o tom, že třeba můžu někoho motivovat tak, jako dřív kanadští hokejisté motivovali mě. A právě tohle je pro mě velká výzva,“ dodává Crosby.

Důstojné rozloučení se Světovým pohárem. Češi porazili hokejisty USA 4:3

Číst článek

Další shodou okolností je, že Crosby hraje za Pittsburgh, který vlastní Lemieux. A tak bude chtít současná hvězda navázat na tu minulou. K tomu ale vede poměrně dlouhá cesta přes semifinále proti Rusku, proti kterému reprezentace „javorového listu“ sehrála nejvíc historických bitev právě ve finále Kanadského poháru.

Oba týmy už se jednou v posledních týdnech potkaly. V přípravě vyhrála Kanada 3:2 v prodloužení rozhodující trefou Ryana Getzlafa.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme