Kanaďané přetlačili Francii a zůstavájí bez ztráty, Rusové si vylepšili skóre

Na hokejovém mistrovství světa si připsali další výhry do tabulky dva velcí aspiranté na zisk zlatých medailí. Kanada sice přišla v utkání s Francouzi o dvougólový náskok, ale nakonec se radovala z těsného vítězství 4:3 a ve skupině A dál zůstává na 1. místě bez tráty bodu. V ostravské skupině si vylepšil skóre ruský výběr, který rozdrtil Bělorusko 7:0.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tyler Seguin (91) střílí v utkání s Francií svůj druhý gól, kterým zvyšoval na 3:1 pro Kanadu

Tyler Seguin (91) střílí v utkání s Francií svůj druhý gól, kterým zvyšoval na 3:1 pro Kanadu | Zdroj: ČTK

Kanaďané se dostali do vedení ve 12. minutě, kdy při přesilové hře Seguin z úhlu přesně trefil odkryté místo u tyčky francouzské brance. Uběhla minuta a šest vteřin a brankář Quemener lovil puk ze své sítě podruhé.

MacKinnon přihrál zpoza branky najíždějícímu Eberlemu, který bekhendovou střelou z voleje rychle zvýšil náskok favorita. Francie ale stihla tři minuty před první sirénou snížit zásluhou Desrosierse, který potrestal kanadský nedůraz v obraně.

Celek ze zámoří odskočil na dvoubrankový rozdíl až ve 38. minutě, kdy využil druhou přesilovku v utkání. Spezza napřáhl ke střele, ale místo zakončení poslal přihrávku na Seguina, jenž z první poslal puk do odkryté branky.

Místo toho, aby Kanaďané ve třetím dějství dovedli zápas v poklidu do vítězného konce, přišli o své vedení. Francie totiž nejprve v čase 46:21 snížila po trefě Yoricka Treilleho a o 35 sekund později Fleury dokonce tečí vyrovnal.

Favorit ale nakonec strhnul vedení na svou stranu v 50. minutě, kdy využil třetí početní převahu v utkání. Střelu Crosbyho tečoval Eberle a gólman Quemener byl bez šance.

Rusko ukázalo svou ofenzivní sílu

Bělorusko v úvodní třetině navázalo na výkon, kterým se blýsklo při vítězství nad Spojenými státy, ale proti sborné doplatilo na nevyužité šance. Tu největší měl v 16. minutě Děmkov, kterého při trestném střílení vychytal bezchybný Bobrovskij.

Naopak Rusové byli produktivnější. Skóre zápasu otevřel v 10. minutě Kovalčuk, jenž projel s pukem z vlastní třetiny až před Lalanda a následně ho prostřelil.

O čtvrtý ruský gól se postaral Arťjom Panarin (vpravo) | Foto: Reuters

Ode druhé třetiny už sborná dominovala a svou převahu dokázal zužitkovat i gólově. Po minutě a půl se Tarasenko šikovně zbavil obránce a sám před brankářem poslal puk neomylně ke vzdálenější tyči. V polovině utkání navíc Šipačov potrestal nevybíravý faul Kosticyna. To už bylo moc na gólmana Lalanda, který odešel na střídačku a místo v brance přenechal Brikunovi.

Běloruský náhradník udržel čisté konto pouhé tři minuty, než ho ve 33. minutě zaskočil bekhendovou střelou z úhlu k bližší tyči Panarin – 4:0. Stejný obrázek byl k vidění také ve třetí třetině.

Ve 43. minutě přidal pátou ruskou trefu z trestného střílení Širokov, o tři minuty později se prosadil Dadonov a osm minut před koncem pečetil drtivé vítězství sborné Malkin, který si na šampionátu připsali gól.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Praha):
Francie - Kanada 3:4 (1:2, 0:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 17. Desrosiers (Meunier, Auvitu), 47. Y. Treille (Meunier), 47. Fleury - 12. Seguin (Spezza, Barrie), 13. Eberle (MacKinnon, Duchene), 38. Seguin (Spezza), 50. Eberle (Burns, Crosby). Rozhodčí: Šindler (ČR), Wehrli (Švýc.) - Pihlblad (Švéd.), Šefčík (SR). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:3. Diváci: 15.300.

Skupina B (Ostrava):
Rusko - Bělorusko 7:0 (1:0, 3:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 10. Kovalčuk (Kuljomin, Anisimov), 22. Tarasenko (Anisimov, Medvěděv), 30. Šipačov (Panarin, Dadonov), 33. Panarin (Šipačin, Mironov), 43. Širokov z trestného střílení, 45. Dadonov (Malkin, Kovalčuk), 52. Malkin (Tarasenko, Mozjakin). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Stricker (Švýc.) - Dahmen (Švéd.), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 2:4, navíc A. Kosticyn (Běl.) 10 min. Využití: 3:0. Diváci: 8363.

Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme