Každá šance outsiderů smrdí, ví gólman Francouz. Při nájezdech mu pomohlo i štěstí

Oproti pátečnímu úvodnímu duelu hokejového šampionátu proti domácím Rusům byli v sobotu čeští reprezentanti proti Lotyšsku favority. O to složitější pozici měl gólman Pavel Francouz, který sledoval, jak se jeho kolegové v ofenzivě dvakrát rychle prosadili. Jenže pak třikrát inkasoval a nakonec se mu první celý zápas na mistrovství světa v kariéře pořádně protáhl. Češi vyhráli až na nájezdy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V bráně českého týmu dnes dostal příležitost Pavel Francouz

V bráně českého týmu dnes dostal příležitost Pavel Francouz | Zdroj: ČTK

Češi ve druhém vystoupení na mistrovství světa rychle vedli po dvou přesných trefách Tomáše Plekance 2:0, jenže Lotyšsko ve třetí třetině otočilo.

„My jsme věděli, že jsme papírový favorit a snažili jsme se do nich jít, tlačit se tam. Od začátku jsme na ledě dominovali, což je pro gólmana těžší v tom, že nemá tolik práce. Když už se soupeř do nějaké nebezpečné situace dostane, tak to většinou smrdí,“ hořekoval po zápase brankář Pavel Francouz.

Ono to ale smrdět nemuselo. Svěřenci Vladimíra Vůjtka si za stavu 2:0 vytvořili řadu příležitostí. Třetí gól, který by definitivně srazil soupeřův odpor, ale nepřišel.

Přehrát

00:00 / 00:00

S redaktorem Petrem Kadeřábkem mluvil po výhře nad Lotyši i Tomáš Plekanec. Ačkoli dal dva góly, měl i další nadějné příležitosti, ale žádnou neproměnil

„Pár šancí tam ještě bylo, kluci mi to tam pěkně hodili a já jsem dvakrát trefil beton, jednou jsem netrefil bránu,“ označil se za „dřeváka“ Tomáš Plekanec. A selhali i další střelci.

Naopak soupeř dokázal z minima vytěžit maximum. Otočil vývoj skóre a ještě minutu před koncem základní hrací doby sahal po vítězství.

Pak ale přišla šťastná teč Michala Řepíka, vyrovnání, následně prodloužení a samostatné nájezdy. V těch si bezchybně počínal Francouz, který zneškodnil jak nájezd Rodriga Abolše, tak dobrý pokus Kasparse Daugavinše.

„U Abolše jsem nevěděl, co bude dělat, naštěstí mě to trefilo do lapačky. Daugavinš to udělal výborně, měl tam snad dvacet naznačení a já jsem se snažil co nejvíc roztáhnout po ledě. Když jsem viděl opakovaný záznam, místo tam bylo, ale naštěstí se mu nepodařilo to tam zasunout,“ hodnotil český brankář.

Jelikož Roberts Bukarts ve třetí sérii vůbec nezakončil a před tím se dokázal trefit Lukáš Kašpar, brali čeští hokejisté bod navíc. Se ziskem pěti bodů se vyhřívají na prvním místě tabulky skupiny A.

Petr Kadeřábek, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme