Kuchaři v Kravařích se učili ruská jídla, během MS vaří pro sbornou
Mistrovství světa v ledním hokeji, to jsou i velké nesportovní výzvy. Šampionát je těžkou zkouškou pro spoustu povolání, třeba pro kuchaře. Ruský hokejový tým si podle jídelníčku zřejmě potrpí na sladké.
„Všechno nechali na nás, což mě překvapilo. Museli jsme dovybavit kuchyni, hlavně gastronádobím a chladicími vitrínami,“ vysvětluje Vladan Mučka, který má kuchyni pro sbornou na starosti.
Ruské hokejové hvězdy si do Kravař, kde bydlí, přivezly i vlastní ochranku, péči o svůj jídelníček ale svěřily do rukou šéfkuchaře místního hotelu a jeho týmu.
Kuchyni, ve které se připravuje jídelníček ruské hokejové reprezentace, navštívil reportér ČRo Radim Sajbot
„Je to hlavně hovězí a kuřecí maso, těstoviny a jeden z velkých požadavků ruské reprezentace jsou ruské polévky,“ vysvětluje šéfkuchař, který kromě všeobecně známého boršče připravuje také tři druhy masové soljanky a ruskou rybí polévku.
Jídelní lístek na jeden den se skládá až ze třech listů papíru. „Od snídaně až po večeři je to zhruba 45 až 50 druhů teplých jídel plus studené saláty a podobně,“ překvapuje vysokým číslem Vladan Mučka.
„Překvapilo mě, že mají velký výběr dezertů,“ přidává zajímavou drobnost kuchař, který se se svým týmem musel učit i nové pokrmy. „Ale až takové velké změny to nepřineslo, protože týmy z KHL tu máme celkem často, nebylo to pro nás nic neobvyklého.“
V kuchyni teď zaměstnanci tráví většinu dne. „Jsem velký sportovní fanoušek a tohle bude asi první mistrovství světa, které budu sledovat jen ušima,“ zalitoval Vladan Mučka.