Legendární Mario Lemieux slaví jubileum, dlouholetému 'parťákovi' Jágra je padesát

Na ledě se proháněl s číslem 66 na zádech. Na prsou měl Tučňáka nebo Javorový list. Kanadský hokejista Mario Lemieux měl naběhnuto na to, aby překonal skvostné statistiky svého krajana Wayna Gretzkého. Brzdila ho ale zranění a nemoci. Během kariéry se vyléčil z rakoviny. I proto může dnes slavný Mario oslavit padesáté narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

NHL

NHL | Foto: Český rozhlas

První sezona v NHL - 100 bodů, v jednadvaceti letech pak Mario Lemieux dotáhl spolu s Wavynem Gretzkým Javorové listy k výhře v Kanadském poháru, navíc ve svém rodišti, v Montrealu. Na začátku devadesátých let pak vyhrál Lemieux dva Stanley Cupy za sebou.

Pak mu ale v roce 1993 lékaři diagnostikovali rakovinu mízních uzlin. Absolvoval léčbu a vrátil se na led. Po dalších komplikacích ale ukončil kariéru v 31 letech. Jenže, nedalo mu to.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdyby byl během kariéry zdravý, možná by v historických statistikách NHL překonal Gretzkyho. Slavný Mario Lemieux slaví padesátiny

„Jsme tu proto, bych vám oznámil, že se vracím. Dělám to pro klub i pro rodinu. Byl jsem tu tři a půl roku někde v kanceláři za stolem a řekl jsem si, že to stačilo. Moje místo je prostě na ledě, proto jsem se tak rozhodl. Moc mi to chybělo. Jen tak stát a koukat na led, to bylo hodně těžké,“ žekl Mario Lemieux v prosinci roku 2000.

O šest dní později od oznámení návratu naskočil za Pittsburgh Penguins znovu na led. Prvním bodem pak byla asistence na Jágrův gól. A první gól po návratu dal po Jágrově přihrávce.

„Cítím, že tento tým je blízko velkému úspěchu. Každý rok si to říkáme a já to tak cítím. Věřím ve velkou budoucnost a chci u toho být. Důležitou věcí je také moje rodina. Hlavně syn Austin, od malička miluje hokej. Vstává brzy a kouká na hokej. Má doma malou hokejku a s tou si hraje. Chci, aby mě ještě viděl na ledě. Je mi 35 let, ještě není pozdě,“ prohlásil tehdy.

Malý Austin svého tatínka Mária na ledě vídal až do roku 2006, ale stále méně. Další zdravotní komplikace pak stály za definitivním koncem kariéry slavné šestašedesátky, která pak měla s českou osmašedesátkou i dál něco společného.

Lemieux také zahraňoval klub od krachu. A v Pittsburghu se mu to povedlo natolik, že v roce 2009, sice bez bruslí a v saku a kravatě, zvedl nad hlavu další Stanley Cup.

Během dnešních 50. narozenin se rozhodně má Mario Lemieux za čím ohlížet.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme