Má české předky, ale hraje za Švýcarsko. Jágr byl můj idol, svěřil se Kevin Fiala

„Je to speciální. Jaromír Jágr byl můj idol, když jsem byl malý. Bude nádherné hrát proti němu. Líbí se mi i Červenka, uvidíme, co se stane,“ říká lámanou češtinou švýcarský mladík Kevin Fiala. Oba jeho oblíbenci navíc večer nastoupí v jednom útoku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kevin Fiala patří mezi nejaktivnější hráče švýcarského týmu

Kevin Fiala patří mezi nejaktivnější hráče švýcarského týmu | Zdroj: Reuters

Synovi českého hokejisty a trenéra Jana Fialy je sice teprve 18 let, ale asi překvapivě to pro něj není první šampionát dospělých. Loni si zahrál hned na třech MS - v kategorii osmnáctek, dvacítek i dospělých v Minsku, kde byl jako 17letý nejmladším hráčem.

Bělorusko ale nebylo pro jeho nejbližší moc po ruce, opak platí pro Prahu. „Mám tu rodiče, babičku i dědečka. Proto se pokusím dát tomu sto procent,“ slibuje talentovaný hokejista o své podpoře v hledišti.

Přehrát

00:00 / 00:00

S talentovaným švýcarským mladíkem Kevinem Fialou mluvil reportér ČRo František Kuna

Mezi diváky ale budou mít jasnou převahu domácí fanoušci stejně jako má český tým v historii vzájemmých zápasů. Švýcaři ale ve dvou posledních zápasech na mistrovství světa Čechy porazili. Naposledy před dvěma lety, kdy pak Švýcaři došli až do finále a jejich stříbro bylo senzací turnaje.

Od roku 1998, kdy Švýcaři pořádali mistrovství světa a tím se dostali do elitní skupiny MS, z ní nesestoupili. Ve světovém žebříčku se stabilně drží za elitní šestkou.

„My Švýcaři nejsme jako Kanada, kdy chtějí dát všechny čtyři lajny gól. Máme jen jednu dvě a musíme akceptovat své role. Máme ‚defense first,‘ až potom ofenziva,“ vysvětluje Fiala, že Švýcaři musí hrát hlavně z obrany a pak až myslet na útok.

Občas zamíchá několik jazyků dohromady. Aby ne, když má české předky, narodil se ve Švýcarsku, kde se mluví čtyřmi jazyky a do NHL byl draftován americkým Nashvillem.

„Mám v hlavě hodně jazyků. Ve Švédsku mám holku, takže pět jazyků je hodně,“ usmívá se švýcarský hokejista Kevin Fiala, který by se neztratil ani jako překladatel.

Večer po osmé hodině bude moci zkoušet zmást domácí hokejisty a na ledě si třeba křiknout o přihrávku právě česky. O případném úspěchu tohoto triku se můžete přesvědčit v přímém přenosu našeho webu i Radiožurnálu.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme