Malí hokejisté se v Pittsburghu učí od nejlepších. Na led s nimi vyjíždí Sidney Crosby

Každé dítě, které začíná s hokejem, má svůj vzor. A když chcete hrát v Pittsburghu, je logické, že tím největším hrdinou už není Jaromír Jágr ani Mario Lemieux, ale Sydney Crosby. Na hokejové škole v Pittsburghu chodí na led s dětmi v předškolním věku i sám hvězdný útočník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sidneyho Crosbyho obdivují  v Pittsburghu malí i velcí diváci

Sidneyho Crosbyho obdivují v Pittsburghu malí i velcí diváci | Zdroj: Reuters

Hokejová škola malých Tučňáků má tisícovku členů, na kluzištích se tak střídají, aby se dostalo na všechny. A ti nejšťastnější si mohli své úvodní hokejové krůčky prožít s jednou z největších hvězd NHL, brusle totiž obul Sidney Crosby.

„Je to skvělý hokejový program. Nabízí se nám opravdu hodně dobrovolníků, kteří chtějí pomáhat. Udělali jsme si čas s několika spoluhráči a já doufám, že si to kluci užívají a že si to budou pamatovat. V tomhle věku je důležité si hrát, to jsme měli tehdy všichni stejné,“ říká slavný útočník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sidney Crosby učí malé děti v Pittsburghu hokej. V tomhle věku je důležité si hrát, to jsme měli tehdy všichni stejné, říká

Sidney Crosby, ale i jeho spoluhráči, si s dětmi opravdu hrají, není to jen dril v podobě opakujících se cvičení. Na ledě jezdí desítky dětí, všichni mají dres Crosbyho, kterému sice brzy odrostou, ale rozhodně si ho nechají.

„Bylo to skvělý! Na konci mi podepsal dres. Byla to nádherná zkušenost,“ hledal malý Marcus jen těžko slova. Za pár let Crosbyho dres a hlavně podpis možná ještě víc docení.

Na ledě je i brankář Marc-André Fleury. Ve výstroji vypadá několikanásobně větší než malí členové hokejové akademie, a tak si většinou klekne na kolena, aby se dětem alespoň trochu výškově přiblížil. Často pak čelí nájezdům, při kterých místo puků chytá děti do obrovských rukavic.

A i když mají začínající hokejisté na obličeji mřížku, je přes ni vidět úsměv.

„Je to vždycky zábava. S dětmi je to takový ten pravý hokej s úsměvem, kdy vás nic netrápí. Jsem tu, aby měli motivaci, aby nás viděli, a já jim přeju, aby u hokeje vydrželi a byli vytrvalí. A třeba se tím také jednou budou živit,“ motivuje čtyř až šestileté hráče brankář Penguins Marc-André Fleury.

V tak nízkém věku nejde ale jen a pouze o hokejové dovednosti, důležití jsou kamarádi a parta.

„Děti mají pocit, že jsou součástí celé této hokejové organizace. I když jsou ještě hodně malí, už teď získávají zkušenosti. A vypracují si k sobě vztah na ledě i mimo něj, to je v tomhle věku důležité,“ říká klubové televizi paní Christy, jejíž syn se také prohání v dresu Crosbyho po ledě, na kterém možná jednou bude válet právě za Penguins.

František Kuna, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme