Malý velký muž St. Louis se dočkal největší hokejové pocty. Jeho číslo 26 v Tampě už nikdo neobleče

Bývalý hokejový útočník Martin St. Louis se před pátečním zápasem Tampy s Columbusem dočkal pocty, které se zatím v 25leté historii floridského klubu nikomu nedostalo. Tým ze západního pobřeží Floridy totiž nechal slavnostně vyřadit číslo 26, které St. Louis během své úspěšné kariéry v Tampě nosil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin St. Louis během slavnostního ceremoniálu

Martin St. Louis během slavnostního ceremoniálu | Zdroj: Reuters

S výškou jen něco málo přes 170 centimetrů je Martin St. Louis možná nejmenším hráčem z necelých čtyř stovek hokejistů, kteří kdy hájili barvy Lightning, ale od pátku to minimálně z jednoho pohledu platit nebude.

Už navždy totiž bude jeho dres s číslem 26 čnít pod střechou Amelie Areny, hokejové haly, v níž hrají hráči Tampy domácí zápasy.

St. Louis se vyvěšení svého čísla dočkal v pátek, kdy před zápasem s Blue Jackets proběhla velkolepá ceremonie.

Více něž hodinové slavnosti přihlížela zaplněná floridská aréna – fanoušci kvůli bývalé hvězdě Blesků neváhali dorazit na místa více než hodinu a půl před začátkem zápasu.

Ještě před tím, než St. Louis přednesl svou řeč, se u mikrofonu vystřídalo několik významných osobností z řad klubu, ale třeba i šéf NHL Gary Bettman nebo bývalý kouč Tampy John John Tortorella.

Zatímco Bettman byl zpočátku přivítán bučením, a přítomné osazenstvo v ochozech si musel získat až pěknými slovy na adresu St. Louise, Tortorella byl místními fanoušky přivítán naprosto bouřlivě. Co na tom, že je nyní lodivodem konkurenčního Columbusu. Na muže, který dovedl Lightning k titulu v roce 2004, se v Tampě nezapomnělo.

Tortorella je známý tím, že nešetří peprnými výrazy, a v tomto ohledu nezklamal ani tentokrát, když na úvod své řeči o St. Louisovi prohlásil, že byl pro trenéry jako osina v zadní části těla...

Jinak ale americký kouč mluvil o hráči, který navzdory svým dispozicím dokázal dvakrát vyhrát bodování ligy, jen v superlativech.

Ostatně výška se u St. Louise, jenž v Tampě strávil 14 let a hvězdou NHL se stal až těsně před třicítkou, řešila po celou dobu jeho kariéry.

„Ani já jsem nikdy nepatřil k nejvyšším, takže jsem ho v mládí rád sledoval,“ prohlásil v rozhovoru pro Zpravodajský web ČRo útočník Tampy Ondřej Palát.

Na to, že to během hokejové kariéry neměl lehké, zavzpomínal St. Louis při dojemném proslovu. Neopomenul v něm ani na svou matku, která zemřela v roce 2014.

„Vždycky mi říkala: Ukaž jim, co v sobě máš!,“ řekl bývalý hokejista se slzami v očích a dodal: „Mami, myslím, že jsem to dokázal.“

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme