Martin Procházka vstřelil vítězný gól a už nechtěl na led, Vídeň 1996 připomíná písnička

Letošní mistrovství světa v ledním hokeji začne v Moskvě a Petrohradu až zítra. To před 20 lety se finále hrálo právě 5. května a čeští hokejisté v něm nastoupili proti Kanadě a zvítězili 4:2. 19 vteřin před koncem rozhodl o titulu Martin Procházka. První úspěch po rozdělení federace dnes připomínají už jen stará videa a písnička německé kapely Fools Garden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Procházka se zamyslel nad svou budoucností

Martin Procházka se zamyslel nad svou budoucností | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Nezapomenu, na co jsem myslel. Uvědomil jsem si, že je necelých 20 vteřin do konce. Přišel jsem na střídačku a říkal si, že gól pořád můžeme dostat. Trenér Bukač chtěl, abychom šli znova na led, podíval jsem se za ním, že děkuju, ale že už tam nepůjdu,“ vzpomíná Martin Procházka na poslední vteřiny finálového zápasu s Kanadou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Procházka vstřelil vítězný gól MS 1996, dnes je mluvčím hokejové reprezentace

Dnes je to totiž přesně 20 let, od chvíle, kdy ve finále dostal přihrávku od Pavla Patery a o pár vteřin později slavili Češi vytoužený titul.

„Poslal tam Kučíse s Albim a dali gól na 4:2. Pamatuji si to moc dobře,“ vybavuje si střelec vítězné branky, jak Jiří Kučera po přihrávce Roberta Reichla pojistil vítězství českého týmu.

Právě ve Vídni odstartovala česká hokejová reprezentace své tažení za úspěchy. V následujících letech slavil národní tým naganský olympijský triumf a další tituly světových šampiónů. U všech byla nezapomenutelná dvojice Pavel Patera, Martin Procházka.

„Byl to takový začátek. Už jsme sice byli na MS rok předtím ve Stockholmu, ale byli jsme nováčci a nebylo to ono. Pak jsme měli špatnou sezonu v extralize, ale trenér Bukač nám dal šanci a pak jsme byli 8 let v nároďáku a povedly se úspěchy. Ale už je to 20 let, je to pryč,“ povzdechl si Martin Procházka.

S národním týmem bude na šampionátu i letos, tentokrát v roli tiskového mluvčího.

S dopravou po Moskvě pomáhá hokejistům policie, kolony je mohou připravit o hodiny

Číst článek

Sportovní úspěch si hokejisté mohou spojovat i s písničkou. Právě před dvaceti lety byl velmi populární hit skupiny Fools Garden s názvem Lemon Tree.

„Tahle písnička se v té době hodně hrála. Občas ji ještě zahrají a vzpomenu si na to. Je to hezká vzpomínka,“ vybavuje si písničku německé pop rockové kapely Martin Procházka.

Přehrát

00:00 / 00:00

20 let starý triumf připomíná hokejistům tehdejší hit Lemon Tree

„Ve Vídni jsem tu písničku dostal pod kůži. Líbila se mi, a když ji slyším v rádiu, tak si řeknu, že ji hráli, když jsme vyhráli titul. Ale že bych si vzpomněl bez písničky? To je dvacet let, to nikdo neví, je to strašná doba,“ říká o prvním titulu mistrů světa pro český hokej od rozdělení federace obránce Drahomír Kadlec.

„Vzpomenu si, už je mi 50,“ směje se se Kadlec. „Ale čas se nezastaví. Občas si vzpomenu, sem tam pokecáme s klukama, ale každý máme jiné starosti, děláme třeba i jinou práci,“ přemýšlí.

Do letošního mistrovství světa vstoupí Česká reprezentace už zítra v 19 hodin a 15 minut zápase proti domácímu Rusku. Náš web ho nabídne v přímém přenosu na streamu.

MS v hokeji - umístění reprezentace | Foto: ČTK

Petr Kadeřábek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme