Masíroval všechny hokejové hvězdy, po 49 letech Pavel Křížek končí

Síň slávy českého hokeje má už 122 členů. Většina z nich prošla rukama legendárnímu masérovi a od letoška také členovi Síně slávy Pavlu Křížkovi. 68letý masér zažívá svou poslední sezonu, pak chce průkopník tejpování v českých zemích skončit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masér Pavel Křížek

Masér Pavel Křížek | Foto: Jan Kodet | Zdroj: Český rozhlas

„Masíroval jsem snad všechny od roku 1966. Od Honzy Hrbatého, když byl na vojně,“ usmívá se Pavel Křížek. Ať si pamětník vzpomene na jakoukoli hvězdu českého potažmo československého hokeje od šedesátých, prošla jeho rukama.

„V deset hodin byl Jirka Holeček, pak byl Pospíšil si Machač. Staří mazáci chodili, kdy si řekli. Podle toho se pak dělali ti ostatní,“ vzpomíná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Největší hvězda mezi českými maséry, Pavel Křížek, skončí s "kariérou"

Trenéři národního týmu si Pavla Křížka do svých realizačních týmů vybírali hlavně kvůli dobré náladě, kterou dokázal v šatně udržet, ale také kvůli odborným znalostem. Právě Pavel Křížek byl například průkopníkem tejpování kloubů v Československu, které se naučil při stáži v Calgary.

„Vypustili mě tam, měl jsem 60 dolarů a letenku. Měl jsme jet z Vancouveru do Calgary, kde mě čekali a učili tejpovat,“ vzpomíná na rok 1984, kdy se vydal na měsíční stáž do Kanady. I tam nabyté vědomosti mu pomohly k tomu, že byl jak u olympijského triumfu v Naganu, tak u několika titulů mistrů světa.

Ale úspěchy nesbíral jen s hokejem. V novém milénium pomáhal fotbalistům Jihlavy k návratu mezi domácí elitu, a tak může porovnat, jaký rozdíl je mezi hokejistou a fotbalistou.

„Je to rozdíl, fotbalisti jsou subtilní hráči, protože musí být rychlí. A jsou větší bolestínkové. Nedovedu si představit, že by měli hrát 3 zápasy v týdnu. Ale stavba těla u hokeje a fotbalu je jiná. U hokeje musím vít přitlačit,“ porovnává Pavel Křížek.

Po této sezoně ale hodlá s masérským řemeslem definitivně skončit. „Po minulé sezoně mě ještě přemluvili u toho fotbalu, tam je to pohodovější. Ale už je mi 68 let,“ říká člen Síně slávy českého hokej Pavel Křížek.

Petr Kadeřábek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme